Facebook, kripto para ve ICO reklam yasaklarında geri adım attı

Facebook, kripto para ve ICO reklam yasaklarında geri adım attı

Ocak ayında kripto para ve ICO reklamlarını yasaklayan Facebook, bu kararını yeniden değerlendirerek geri adım attı. Yaşanan birkaç uyarı sonrasında bu yasağı yeniden değerlendiren şirket, platformda önceden onaylanmış reklam verenlerin ilgili içeriklerinin ve reklamlarının yayınlanmasına izin verecek.

Yine de Facebook ikili yatırım borsa reklamlarına ve ICO'lara izin vermeyeceğini belirtiyor. Reklam yasağını ocak ayında yayına alan şirket kripto paraların, ikili yatırımların ve ICO’ların reklamını yapan ancak bu konuda iyi niyetli davranmayan birçok şirket olduğunu belirtmişti.

O dönemde bu reklam ilkesinin oldukça geniş kapsamlı olduğunu söyleyen  Ürün Yönetimi Direktörü Rob Leathern bunun özellikle yapıldığını da vurgulamıştı. Zira Facebook'un bu yasakla birlikte amaçladığı şey; kripto paraları, ikili yatırımları ve ICO’ları içeren yanıltıcı veya aldatıcı reklamların tespitini iyileştirmek için çalışmaya devam etmekti.

Ocak ayında yapılan açıklamada Facebook'un zaman içinde bu durumda gelişme yaşandığı takdirde reklam ilkesini ve yaptırımlarını yeniden değerlendireceğini belirttiğini de hatırlatalım. Görünen o ki; bu kararın üzerinden geçen 6 ayda Facebook kendini Kripto para reklamlarına hazırladı.

Şirket bu yeni karar ile birlikte reklam verenlerin yeni bir süreçten geçmesini de sağlıyor. Bir başvuru sürecinden geçen reklam verenler, böylece reklam verebilmek için uygun niteliklere sahip olduklarını kanıtlıyor. Facebook ise reklam verenlere sahip oldukları lisansları, halka açık ticari bir şirket olup olmadıklarını ve işletme hakkında ilgili detayları soracak.

Yine de Facebook çalışanlarının iletilen tüm bu verileri nasıl doğrulayacağının henüz belirsizliğini koruduğunu belirtelim. Şirket aynı zamanda kullanıcıların, Facebook ilkelerini ihlal eden içerikleri şikayet etmeye devam etmesi gerektiğini de belirtiyor. Bu anlamda atılan bu geri adım ile birlikte bazı kötü niyetli reklamların yayınlanmaya devam edebileceğini söylemekte fayda var.

Belki de sırf bu nedenle attığı geri adıma rağmen, Facebook bu reklam ilkesi üzerinde çalışmaktan vazgeçmeyeceğini belirtiyor. Dolayısıyla bu yeni sürecin, sadece kripto reklam verenlerinin platformda işletmesini geliştirmeye devam etmesi için oluşturulduğunu söylemek mümkün.

Bir çok konuda eleştirdiğimiz Facebook'un kripto para reklamları konusundaki yaklaşımı oldukça dikkat çekici. federal ticaret komisyonu verilerine göre 2018'in ilk iki ayında tüketicilerin kripto para ilişkili dolandırıcılıklar nedeniyle 532 milyon dolar kaybettiğini düşünürsek, Facebook'un reklamlarındaki denetimi arttırarak kullanıcılarına daha güvenli bir ortam sunmayı hedeflediğini söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.