Bilim insanları, 12 saatte 3D insan böbreği basmayı hedefliyor

Bilim insanları, 12 saatte 3D insan böbreği basmayı hedefliyor

San Francisco merkezli 3 boyutlu bir doku baskı şirketi olan Prellis Biologics, insan dokularını canlı kılcal damarlar ile basma arayışında rekor hıza ve çözüme ulaştığını duyurdu.

3D doku görüntüleme ve kök hücre biyolojisinde geniş deneyime sahip iki bilim insanı tarafından kurulan Prellis Biologics, insan organ nakilleri için bekleme listesini ortadan kaldırmayı ve hayati yeni ilaç tedavilerinin gelişimini hızlandırmayı amaçlıyor.

Prellis Biologics'in CEO'su ve kurucularından Melanie Matheu, “Doku mühendisliğinde önemli bir amaç, canlı insan organları yaratmaktır, ancak  hiç kimse canlı kılcal damarlar oluşturmak için gereken hız ve çözünürlükle dokuları basamıyor.” dedi. Matheu'ya göre Prellis'te, bu teknolojiyi geliştirildi. Bu, önemli tıbbi ilerlemelerin ve en sonunda fonksiyonel organ değişimlerinin önünün açıldığı anlamına geliyor.

Prellis'in holografik 3D baskı teknolojisi, insan dokusunun hayatta kalmasını sağlayan karmaşık mikrovasküler ve iskeleyi oluşturabilir. Bununla birlikte, uzmanlara göre baskı hızı çok önemli.  Çünkü dokular sadece kan akışı olmaksızın sınırlı bir süre için hayatta kalabilirler. Hücrelerle yoğun bir şekilde paketlenmiş olan dokunun, kılcallar yoluyla hemen oksijen ve besinler sağlanamadığı sürece 30 dakikadan daha kısa sürede öldüğü belirtiliyor.

Ancak girşimin geliştridiği teknoloji ile endüstrinin sağladığı hızdan 1000 kat daha hızlı ve çözünürlüklü doku yapısı basılabileceğini belirtiliyor.  Matheu, " Nihai amacımız, 12 saat ya da daha kısa sürede böbreğin tüm vasküler sistemini basmaktır." diyor.

Aşağıdaki gerçek zamanlı videoda 5 mikron çapındaki küçük bir floresan partikülü gösteriliyor. Belirtilen bilgilere göre 700 mikron çapındaki bir tüpün içinde,  her biri 250 mikron uzunluğundaki 105 kapillerin baskısı gözlemleniyor.

2020'ye kadar 10 milyar dolarlık pazar

Bu arada Prellis, bu alanda insan dokusu basmayı başarmayı hedefleyen ilk girişim değil. 2016'nın başında Kuzey Amerika'da  kurulan Cellink pazarın ihtiyaçlarını farkeden girişimlerden. Şirket, araştırmacıların, ilaç ve kozmetik ürünlerinin geliştirilmesi için insan organlarını ve dokularını 3D bastırmalarına ve gelecekte klinik uygulamalara olanak tanıyan biyoparlama teknolojilerinin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesine odaklanıyor.

Hem farmakolojik hem de klinik uygulamalar da dahil olmak şu anda 500 milyon dolar değerinde olan  3D biyo-baskı piyasasının, 2020 yılına kadar 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.