VR'den, otonom araçlara, yapay zekadan, kripto para birimlerine kadar teknolojik gelişmeler dünyayı ve hayatlarımızı dönüştürüyor. Hızlı ve yenilikçi yapılarıyla tüm bu teknolojilere yön veren girişimlerin sayısı ise gün be gün artıyor.
Risklerle dolu bu dünyada farklı endüstrilere hizmet etseler de, girişimcilerin sorunları ortak. Zira, girişimlerin yüzde 42'si pazarın ihtiyacına yönelik bir ürün veya servis geliştiremedikleri için başarısız oluyorlar. Başarısızlığı yüzde 29 ile nakit sıkıntısı, yüzde 27 ise doğru ekibi kuramamak takip ediyor.
Bildiğiniz üzere girişim dünyasında yatırım alabilmek nakit sıkıntısını çözmede önemli bir fırsat olarak nitelendiriliyor. Burada ise ayrımcılık artık herkesin bildiği bir nokta. Zira, Silikon Vadisi yatırımcıları finansal kaynaklarını yüzde 90 oranında "beyaz erkeklere" aktarmayı tercih ediyorlar. Arlan Hamilton'a ait bu sözler ise girişim dünyasında erkek egemen yapının hakim olduğu bu ekosistemi bir kez daha gözler önüne seriyor.
Hamilton'ı Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleştirilen Tech Open Air 2018'de (TOA 2018) izleme fırsatı yakaladım. Sanat, bilim ve teknoloji alanlarında geleceğin teknolojik eğilimlerini meraklıları ile buluşturan etkinlik bu sene yaklaşık 20 bin kişiyi ağırlıyor. Sahnede, gösterişten uzak bir kıyafetle bizleri karşılayan Hamilton, teknoloji sektörünün en seçkin kulübü olan girişim sermayesinin, ezici bir şekilde beyaz ve erkeklerden oluştuğunu hatırlayor bizlere.
Hamilton'ın ilginç bir hikayesi var. Yıllarca müzik endüstrisinde çalıştıktan sonra, girişim dünyasındaki bu boşluğu farkederek hayallerini gerçekleştirmek için Silikon Vadisi'ne taşınıyor. Ancak yatırımcıları ikna etmesi üç yılını alıyor. Bu zaman içinde evsiz kalan, sokaklarda uyuyan Hamilton hayallerinden vazgeçmiyor ve 2015'demelek yatırımcı Susan Kimberlin'den yeşil ışık alarak Backstage Capital'ı kuruyor.
Kurucu ortağı olduğu Backstage Capital tahmin edeceğiniz üzere farklı etnik kökenli insanlar, kadınlar ya da LGBT topluluğuna ait girişimcilere fon sağlıyor. İlgili melek yatırımcıların bu segmentteki girişimcilere fon sağlamalarını sağlayan Backstage Capital, ilk çekini yazdığındaysa ise 2020 yılına kadar 100 girişime yatırım yapmak en büyük hedef koyuyor kendisine. Ancak yatırım şirketi bu hedefine 2 yıl öncesinden ulaşarak, geçtiğimiz günlerde en az bir kurucusu olan bir kadın, renk veya LGBTQ olan 100 şirkete yatırım yaptığını açıklıyor.
Bu arada Hamilton, Mayıs ayı başında, yalnızca bir kerede 1 milyon dolarlık siyah kadın kuruculara yatırım yapmak için 36 milyon dolarlık yeni bir fon başlattığını duyurdu.
2017 yılında risk sermaye şirketlerinin kadın girişimcilere çok da cömert davranmadıklarını rakamlarla paylaşarak yazımızı sonlandıralım M&A ve PitchBook'ın verilerine göre geçtiğimiz yıl girişimcilere 85 milyar dolar yatırım yapıldı ve kadın girişimciler sadece pastatan 1.9 milyar dolar pay alabildiler. Bu da tüm yatırımların sadece yaklaşık yüzde 2'sine denk geliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap