Google’ın ürünlerine alternatif sunan girişimler

Yolculuğuna arama motoru olarak başlayan Google çıkarttığı her bir ürün ile yeni sektörlere adım atarak bir teknoloji devi haline geldi.
Google’ın ürünlerine alternatif sunan girişimler

Yolculuğuna arama motoru olarak başlayan Google çıkarttığı her bir ürün ile yeni sektörlere adım atarak bir teknoloji devi haline geldi. Şimdiye kadar arama motoru hizmetinin yanı sıra e -posta, tarayıcı, harita, bulut hizmetleri ve YouTube ile son kullanıcıya hitap eden Google, Analytics ile işletme sahiplerinin gözdesi oldu.

Son zamanlarda yenilenen mobil işletim sistemi, asistan ve yapay zeka çalışmalarıyla gündeme gelen şirket, yükselişe devam ederken aynı zamanda rakiplerini yaratmaya da devam ediyor. Yine de kimi kullanıcılar teknoloji devlerinde görülen bu büyümenin tekelleşmeye yol açtığını düşünüyor. Siz de bu konuda benzer bir fikre sahipseniz, dev teknoloji şirketlerinin ürünleri yerine alternatifler kullanmayı tercih  edebilirsiniz.

Google Arama Alternatifleri

Google'da arama yapmak hepimizin sevdiği ve tercih ettiği bir yol. Hatta uzun yıllardır bilemediğimiz konularda "Google'a sor/ Google'a soralım" cümle kalıbı da hayatımıza girmiş durumda. Anck son zamnlarda özellikle reklam hedeflemeleri ve gizlilik kaygılarıyla kullanıcıların başka arama motorları kullanması da söz konusu olabiliyor.

  • Searx: Gizliliğe önem veren çok yönlü bir metasearch arama motoru.  Yani aramaları bir çok farklı arama motoru üzerinden yaparak size sunuyor.
  • Qwant: Fransa merkezli özel bir arama motoru.
  • Metager: Almanya merkezli özel bir arama motoru.
  • DuckDuckGo:  Kullanıcıların Google'a alternatif olarak gördüğü bu arama motoru,  kullanıcıları takip etmiyor ve bilgilerini paylaşmıyor ancak arama terimlerini saklıyor.  Bunun yanı sıra ziyaret ettiğiniz sitelerin de normalde otomatik olarak toplanan bilgileri almasına izin vermiyor.
  • StartPage: StartPage sizi takip etmeden size Google arama sonuçlarını sunuyor.

Gmail alternatifleri

Son zamanlarda hem arayüzünde hem de özelliklerinde bir çok yeni değişiklikle karşılaştığımız Gmail, herkesin birinci tercihi olmayabilir. Yine de Gmail'e benzer ve gizliliğe önem veren girişimlere şans vermeyi düşünürseniz, aşağıdaki seçeneklere göz atabilirsiniz.

  • Mailfence:  Belçika merkezli Mailfence  500 MB ücretsiz depolama alanı sunuyor. Üç farklı paket sunan şirketin Profesyonel paketi ise  20 GB apasitesine sahip.
  • Tutanota: Almanya merkezli Tutanota, 1 GB'lık depolama alanını ücretsiz olarak sunuyor. 10 GB Profesyonel paketinin fiyatları ise aylık 6 Euro'dan başlıyor.
  • Mailbox.org: Almanya merkezli Mailbox kullanıcılarına 2 GB'lık depolama alanı sunuyor.
  • Protonmail: İsviçre merkezli bu e-posta servisi  500 MB ücretsiz depolama alanı sunuyor. Profesyonel kullanıcılara sundığu depolama alanı ise 5 GB.
  • Runbox: Norveç merkezli Runbox, 30 günlük ücretsiz deneme sürümünün ardından 1 GB ile 25 GB arası değişen depolama alanlarına farklı ödeme planları sunuyor.

Chrome alternatifleri

Google Chrome oldukça popüler bir tarayıcı olmasına rağmen, gizliliğe önem veren kullanıcılar başka tarayıcılara yönelebiliyor.

  • Firefox: Ücretsiz ve açık kaynaklı bir internet tarayıcısı olan Firefox, Chrome'a alternatif olarak en çok tercih edilenlerden. Üstelik Firefox'da reklamları ve takip edilmeyi engelleyebileceğiniz bir çok farklı eklentide mevcut. Yine de bu eklentileri kullanırken dikkatli olmanızda fayda var.
  • Tor: Tor'u Firefox'un daha zorlaştırılmış ve gizlilik odaklı bir versiyonu olarak tanıtabiliriz. Eğer gizliliğe öenm veriyorsanız, Tor'da herhangi bir eklentiye ya da uzantıya ihtiyacınız olmadığını belirtelim. Zira Tor gizlilik ve güvenlik için oluşturuldu.
  • Brave:  Bünyesinde reklam engelleme ve gizlilik korumaları bulunduran Brave, diğer isimler arasında öne çıkıyor. Ancak Chromium merkezli olması ve WebRTC leak'ten etkilenmesi Brave'i tercih etmemenize yol açabilir.

Google Drive alternatifleri

Google Drive, hali hazırda Dropbox ya da Microsoft Azure gibi bir çok platfromla rekabet ediyor. Ancak bu teknoloji devlerini veri güvenliği ve gizlilik kaygılarıyla kullanmak istemiyorsanız aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz.

  • TeamDrive: Almanya merkezli TeamDrive, iş odaklı bir bulut yedekleme sistemi. Bu sistem aynı zamanda dosya senkronizasyon seçeneğine de sahip.
  • Tresorit: Kullanıcı dostu bir bulut depolama sistemi olan Tresorit, İsviçre merkezli bir girişim. Müşteri tarafında şifreleme sunan Tresorit'in güvenlik ve gizlilik bakımından tek olumsuz yanı ise Microsoft Windows sunucularını kullanması.
  • Nextcloud:  açık kaynaklı, self-hosted dosya paylaşımı ve iletişim platformu olan Nextcloud, almanya merkezli bir girişim.

YouTube alternatifleri

Açık konuşmak gerekirse YouTube alternatifi olarak kullanabileceğiniz çok fazla platform yok. Ancak bunlardan yaygın olarak kullanılan ve muhtemelen aralarında sizin de bildiğiniz platformların bulundupu alternatifleri sizlerle paylaşıyoruz. bAşağıdaki seçenekler arasından Hooktube'un bir YouTube proxy'si olduğunu da belirtelim.

  • Vimeo
  • Dailymotion
  • BitChute
  • Hooktube: Engelli YouTube videolarını açmanızı, videoları indirmenizi ve YouTube videoyu kaldırmadığı sürece platformda uygulanan sansürleri aşmanızı sağlayan Hooktube, aynı zamanda Google'dan verilerinizi gizlemenizi de sağlıyor.

Google Analytics alternatifleri

Eğer bir web siteniz varsa, kullanıcılarınızın sitedeki hareketlerini ölçümlemek için Google Analytics kullanmak işin olmazsa olmazı. Ancak gizlilik ve güvenlik kaygılarıyla kullanıcılar farklı araçları da tercih edebiliyor. Yine eğer Google Adsense kullanımı için sitenizde Google Analytics'e yer veriyorsanız bunun için farklı bir araç önerimiz bulunmadığını belirtelim.

  • Matomo: Eski isimi Piwik olan Matomo, harika bir açık kaynaklı analiz programı. Üstelik yukarıda belirttiğimi gibi Matomo, ziyaretçilerin gizliliğine de önem veriyor. Bunun için ziyaretçi IP adreslerini anonim hale getiren ve kesen Matomo, kullanıcı gizliliğine saygı duyduğuna dair sertifikaya sahip olan tek analiz hizmeti.
  • Fathom Analytics: Bu açık kaynaklı Google Analytics alternatifini Github'da bulabilirsiniz.
  • Clicky: Google Analytics'e başka bir alternatif de is Clicky. Yine de bu girişimin MAtomo gibi kendi bünyesinde gizliliğe yönelik korumalar bulundurmadığını belirtelim.

Google Maps alternatifleri

Eğer Google Maps'i PC'de kullanıyorsanız, bunun için size OpenStreetMap'i önerebiliriz.

Google Maps'in mobil alternatifleri ise şöyle:

  • OsmAnd: Ücrtesiz ve açık kaynaklı mobil harita uygulaması OsmAnd,  Android ve iOS'ta mevcut. Uygulamanın OpenStreetMap verisinden yararlandığını da belirtelim.
  • Maps (F Droid): Bu girişim OpenStreetMap verisinden çevrimdışı olarak faydalanıyor.
  • Here WeGo:  Hem PC hem de mobil cihazlar için oldukça iyi bir harita çözümü sunuyor.
  • Maps.Me Hem Android hem de iOS cihazlar için ücretsiz bir seçenek olan Maps.Me, gizliliği tercih edenler kullanıcılara göre gereğinden fazla veri topluyor.

Google Play Store alternatifleri

Şu an için Google Play Store'a en iyi alternatif olarak F-Droid kullanmak ve ardından Yalp store'a gitmek öne çıkıyor.

Bilmeyenler için kısaca açıklayalım, F-Droid, Android platformunda bulunan FOSS ( Özgür ve Açık Kaynaklı Yazılım) uygulamalar için indirilebilir bir katalog. F-Droid'i indirdikten sonra Yalp store APK'sini indirebilirsiniz. Böylece Google Play Store'da yer alan uygulamaları APK dosyaları olarak indirmeniz mümkün olur.

Yalp Store'un, Google Play Store'a en iyi alternatifi olarak öne çıktığını belirtelim. Yalp'ı F-Droid'in websitesinden indirebilir ya da resmi GitHub sayfası üzerinden inceleyebilirsiniz.

Google Takvim alternatifleri Etar, şimdiye kadar en iyi Google Takvim alternatifi olarak öne çıkıyor. Açık kaynaklı Etar, basit ve gizliliğe önem veren bir yapıya sahip.

Google Takvim alternatiflerinde öne çıkan bir başka seçenek ise TAPIRapps'in  aCalendar ürünü. İyi özelliklere sahip olan aCalendar gizliliğe önem veren kullanıcılar tarafından tercih ediliyor.

Google Takvim alternatifi olarak Kin ve Fruxx da önerilebilir. Ancak bu iki alternatif Etar veya aCalendar gibi kullanıcıların gizliliğine önem vermiyor. Bu noktada hem Kin hem de Fruux'!un kullanıcı ve takvim verisini topladığını belirmekte fayda var.

Gizliliğe önem veren kullanıcılar aynı zamanda Mailfence Calendar gibi gizlilik odaklı e-posta hizmeti sunan şirketlerin ürünlerinden faydalanabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.