Uganda hükümetinden sosyal ağ kullanıcılarına "dedikodu" vergisi

Uganda hükümetinden sosyal ağ kullanıcılarına

Dünyanın bir bölümü ücretsiz internete erişmenin temel insan haklarından biri olması gerektiğini tartışırken ve bu hayali gerçekleştirebilmek için projeler geliştirirken diğer tarafta çok garip şeyler olmaya devam ediyor. Uganda hükümeti Facebook ve WhatsApp kullanımını "dedikodu" gerekçesiyle vergilendireceği Uganda merkezli haber sitesi Daily Monitor tarafından paylaşıldı.

Daily Monitor'un haberine göre Devlet Başkanı Yoweri Museveni “over-the-top” (OTTs) platform olarak adlandırdıkları Facebook, WhatsApp, Skype Viber, Twitter ve benzeri platformları vergiye tabi tutarak kendisine ve hükümetine yönelik artan eleştirilerin önüne geçmeyi hedefliyor. Ayrıca bu vergiler sayesinde devletin yıllık gelirlerinin de yıllık 400 milyon dolara yakın artırmayı amaçlıyorlar.

BBC'nin haberine göre 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere Facebook ve WhatsApp gibi platformları kullanmaya devam eden kullanıcılardan günlük 200 shilling yani yaklaşık 25 kuruş gibi bir vergi alınacak. Toplam nüfusun ancak %40'ının internete erişimi olduğu Uganda gibi bir ülkede ciddi bir vergi olarak görülüyor. Vergilendirilen sadece bu da değil, giderek artan e-ticaret dolayısıyla yapılan her mobil para aktarımında da %1'lik bir vergi alınıyor.

Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin bu vergiyi getirme amacının kullanıcıların online platformlarda yaptığı dedikoduyu önmelemeye çalışmak ve sahte haberlerin yayılmasını önlemek gibi görünse de aslında kullanıcıların sosyal platformlarda özgürce konuşabilmesinin önüne geçilmiş oluyor.

2016 yılında düzenlenen seçimler sırasında Facebook ve WhatsApp'ın tamamen yasaklanması, birçok aktivistin online paylaşımlar dolayısıyla hapiste olmaları gibi kötü bir üne sahip olan Uganda'nın gerçekten "dedikoduyu önlemeye" çalıştığına inanmak biraz garip olurdu.

Bu yasa uygulamaya girer mi, girerse sonuçları ne olur şimdilik bilinmez fakat gerçekten tarihe geçecek bir olay olduğu kesin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.