macOS Mojave'nin dikkat çeken özellikleri

macOS Mojave'nin dikkat çeken özellikleri

Son yıllarda Kaliforniya’daki dağlardan ismini alan macOS bu defa bir Kaliforniya çölünden ilham alınarak isimlendirildi. Dağlardan çöle geçen macOS ekibi yeni macOS sürümüne Mojave adını verdi.

Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla sizlerle paylaştığımız WWDC 2018 etkinliği keynote oturumu biraz önce sona erdi. Tüm detayları toplu olarak canlı bloglama altında bulabilirsiniz.

Mojave çölünün gece görünümünden ilham alınarak macOS'a dark mode özelliği geldi. Bu özellik sadece ekranın bir bölümünün koyulaştırılması ile sınırlı değil. Tüm uygulamaların kendi içinde dark modu bulunuyor ve bu kullanım alışkanlığınızı değiştirebilir. Mail uygulamasından takvim uygulamasına kadar ve tabi ki XCode’a kadar her şey artık dark mode kullanılabilecek.

macOS Mojave ile gelen yeni özelliklere beraber bakalım.

Masaüstü düzenleme

Mojave ile gelen yeni özelliklerden biri Desktop Stack. Bu özellik masaüstünüzün organize edilmesini sağlayan bir özellik. Böylece masaüstünüzde bulunan her şeyi türüne veya zamana göre otomatik olarak kategorize edebiliyor ve kolaylıkla derlenmiş dosyalara girip istediğinizi alıp devam edebiliyorsunuz.

macOS Mojave ile gelen bir diğer yenilik ise Finder’a gelen galeri özleliği.

Quick Look

macOS’un en önemli özelliklerinden biri olan ve space tuşu ile kullanılan quick look özelliği artık daha kullanışlı. Bu özellik sayesinde artık ön izleme yapmakla kalmıyor ön izleme yaptığınız şeylerde düzenlemeler de yapabiliyorsunuz. Fotoğraflarda basit çevirme, kırpma gibi düzenlemeler veya videolarda basit düzenlemeler.

Screenshot

macOS’un en sık kullanılan (ben çok sık kullanıyorum) özelliklerinden biri olan ekran görüntüsü alma aracı artık çok daha fonksiyonel. macOS Mojave ile artık ekran görüntüsü alırken bu ekran görüntüleri üzerinde hızlı ve etkili oynamalar yapabilecek ve hatta kısa ekran videoları bile alabileceksiniz.

Continuity Camera

macOS Mojave ile artık iPhone’lar konuşabiliyor. Örneğin bir sunum hazırlarken telefonunuzla bir fotoğraf çekmek için sağ tıklayıp telefonunuzun kamerasını açtırabiliyor ve fotoğrafı çekebiliyorsunuz. Çektiğiniz fotoğraf anında bilgisayar ekranınızda görünebiliyor. Bu özellik, beklenen iOS ve macOS entegrasyonunun ilk adımları olarak görülebilir. Beklendiği gibi tek bir işletim sistemine düşürülmeyek gibi de algılanabilir.

Mojave ile masaüstüne gelen yeni uygulamalar ise Apple News ve Stocks uygulamaları oldu. iOS üzerinde bulunan bu uygulamalar artık masaüstünde de kullanılabilecek.

Masaüstüne gelen bir diğer uygulama ise iPhone'un popüler kayıt uygulaması Voice memos uygulaması oldu. Voice memos uygulaması cloud ile entegre şekilde artık iOS ve macOS'da kullanılabilecek. Bir cihazdan yaptığınız kayıda anında diğer cihazdan erişebileceksiniz.

iOS'da bulunup macOS'a uyarlanan son uygulama ise Home uygulaması oldu. Home uygulaması sayesinde bilgisayarınızdan evinizi sesinizle kontrol edebileceksiniz. Tıpkı telefonda olduğu gibi evinizin dilediğiniz tüm detaylarını Macbook aracılığıyla kontrol altında tutabileceksiniz.

Güvenlik

Teknoloji dünyasının 2018 yılı içinde en çok konuştuğu konulardan biri güvenlik olunca bu konunun WWDC'ye yansımaması olmazdı. macOS Mojave ile yapılan ciddi güvenlik güncellemeleri bulunuyor. Bilgisayarınızda kullandığınız uygulamaların tamamında konum, rehber, kamera, mikrofon, mail ve daha bir çok kişisel bilginiz default olarak koruma altına alınıyor. Dilerseniz erişim ve kullanım izin verebiliyorsunuz fakat dahili olarak hepsi korumalı gelecek.

Güvenlik alanında önemli bir adım da bizi takip eden reklamları önlemek için yapılıyor. Safari tarayıcısını kullanarak yorum yazarken, siteleri gezerken kullanılan cookie'ler için artık size uyarılar çıkacak ve bu uyarılar sayesinde daha fazla koruma altında olabilecek ve tabi ki sizi bir kullanıcı olarak takip etmelerine izin verebileceksiniz.

macOS sayesinde artık sizi hedeflemek isteyenlerin işi biraz daha zor. Her bir macbook kullanıcısı aynı kullanıcı gibi görülecek.

mac App Store

mac App Store Mojave ile baştan aşağı yenilendi. Yeniden tasarlanan uygulama marketi daha çok iOS'a benzer özellikler taşıyor. Yan menüsü, uygulama sunma ekranı ve editöryal içeriklerle App Store'da iOS App Store gibi kullanıcıların sevgisini kazanmayı amaçlıyor. Bu yeniliklerle beraber Microsoft’tan Office ve Adobe’den Lightroom CC gibi en iyi geliştiricilerin imzasını taşıyan çeşitli uygulamalar da yakında Mac App Store’da kullanıcılarla buluşacak.

Mac Uygulamaları geliştirmek isteyenler iOS çerçevelerini kullanabilecekler

News, Borsa, Sesli Notlar ve Ev uygulamaları, macOS’a uyarlanan iOS çerçevelerinin kullanılması sayesinde Mac’e geldi. 2019’un sonundan itibaren bu ek çerçeveler geliştiricilerin iOS uygulamalarını macOS’a getirmelerini kolaylaştırarak geliştiricilere yepyeni fırsatlar sunacak ve Mac kullanıcılarına yönelik daha fazla uygulamanın oluşturulmasını sağlayacak.

Bugün WWDC'de tanıtılan tüm yenilikler önümüzdeki eylül ayında son kullanıcının kullanımına sunulacak ve tabi ki geliştiriciler için bugünden itibaren kullanılabilir olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.