Instagram, 2016 yılında kronolojik algoritmadan vazgeçmeden önce haber kaynağındaki tüm gönderilerin yüzde 70'i arkadaşlarınızın gönderilerinin ise yüzde 50'si gözden kayboluyordu. Alaka düzeyine göre sıralama her ne kadar karmaşık bir gösterim sırasına sahip olduğu için eleştirilse de, Instagram'a göre bu sayede 800 milyondan fazla kullanıcı arkadaşlarının gönderilerinin yüzde 90'ını görebiliyor. Üstelik kullanıcılar uygulamada daha fazla vakit geçiriyor
Mart ayında algoritmasında yeni gönderilere öncelik tanıyacak şekilde değişikliğe gittiğini duyuran Instagram, şimdiye kadar algoritmanın çalışma prensibiyle ilgili detaylı bir açıklama yapmamıştı. Geçtiğimiz hafta basın mensuplarını San Francisco ofisinde ağırlayan şirket, sonunda algoritmanın detaylarını kamuoyu ile paylaştı.
Haber kaynağındaki sıralama kriterleri
Instagram'ın, herkes için benzersiz bir haber kaynağı oluşturmak için geçmişteki davranışınıza dayalı olarak makine öğrenmesi kullandığını belirtelim. Dolayısıyla biriyle aynı hesapları takip etseniz bile, bu hesaplarla nasıl etkileşimde bulunduğunuza bağlı olarak kişiselleştirilmiş bir haber kaynağına sahip olursunuz.
Bu noktada Instagram haber kaynağında gördüğünüz içerikleri belirleyen üç faktör bulunuyor. Bunlardan ilki ikisi ilgi alanı ve yenilik olarak öne çıkarken üçüncüsü ilişki olarak belirlenmiş durumda. Bu maddelere yakından bakalım:
- İlgi alanı: Instagram, bir gönderiye ilgi duyduğunuzu ne kadar tahmin edebilirse, sizin için önemli olan içeriklere o kadar çok üst sıralarda yer verir. Benzer içeriklere gösterdiğiniz geçmiş davranışlarınıza göre belirlenen bu kriterde, gönderinin asıl içeriğinin analizi için makine görselleştirmesi kullanılır.
- Yenilik: Bu kriterde gönderinizin gönderi zamanı dikkate alınıyor. Örnek vermek gerekirse bugün ya da o an paylaşılanlar, bir hafta önce paylaşılanlara göre önceliklendiriliyor.
- İlişki: Bu kriterde ise paylaşan kişiye olan yakınlığınız değerlendiliyor. Eğer gönderi sahibiyle geçmişte Instagram üzerinden sıkça etkileşime girildiyse gönderinin sıralaması da yükseliyor. Etkileşim konusunda birbirinizin gönderisine yorum yapmanız ve fotoğraflarda beraber etiketlenmeniz dikkate alınıyor.
Bu kriterlere ek olarak Instagram'ın sıralama konusunda dikkate aldığı üç kriter daha mevcut.
- Sıklık: Bu kriterde Intagram uygulamasını ne sıklıkta açtığınıza bakılıyor. Böylece son ziyaretinizden itibaren paylaşılan en iyi gönderiler size gösteriliyor.
- Takip etme: Eğer çok fazla kullanıcıyı takip ediyorsanız, daha geniş bir kitle arasından seçki yapıyor. Böylece haber kaynağında belli başlı kullanıcılara daha az rastlıyorsunuz.
- Kullanım: Instagram'da geçirdiğiniz zamana göre kısa aralıklarda en iyi gönderileri görmesiniz söz konusu. Aynı şekilde eğer arama kısmında daha fazla vakit geçiriyorsanız, platformda bulunan gönderilerin daha derinine inebiliyorsunuz.
Instagram düzenlediği basın toplantısında kullanıcılar arasında hızla yayılan bir takım söylentilere de cevap verdi. Instagram'ın söylentiler üzerine yaptığı açıklamalardan bazıları şöyle:
- Instagram, platforma daha fazla karmaşa getirmemek için eski geriye dönük kronolojik algoritmayı bir seçenek olarak eklemeyi düşünmüyor. Ancak algoritmayı sevmeyen kullanıcılarına kulak veriyor.
- Instagram haber kaynağında gönderileri gizlemiyor. Eğer takip ettiğiniz herkes tarafından paylaşılan her içeriği görmek istiyorsanız ekranı kaydırmaya devam etmeniz yeterli.
- Haber kaynağı sıralaması fotoğraf ve video formatlarını evrensel olarak ayırmıyor. Ancak kullanıcıların haber kaynağı, ne tür içerikle etkileşime girdiği temel alınarak düzenleniyor. Yani videoları izlemeyi hiç bırakmıyorsanız, onları daha az görmeniz söz konusu olabilir.
- Instagram'ın haber kaynağı Hikayeler, Canlı Yayın veya uygulamanın diğer özelliklerini kullanan kullanıcılarını ayırt etmiyor.
- Instagram, daha sık paylaşım yaptığı ya da diğer belli davranışları sergilediği için kullanıcıların sıralamasını düşürmüyor. Ancak kullanıcıların farklı içerikleri seri bir şekilde paylaşması halinde içerikler başkasının içeriğiyle yer değiştirebilir.
- Instagram kişisel hesaplara veya işletme hesaplarına daha fazla gösterim sağlamıyor. Dolayısyla bu hesaplar arasında geçiş yapmak gösteriminize fayda sağlamaz.
- "Shadowban" gerçek bir şey değil ve Instagram kullanıcıların içeriklerini çok fazla hashtag ile paylaştıkları için ya da başka eylemlerde bulundukları için engellemediğini ifade ediyor.
Tüm bu açıklamalara rağmen gösterim konusunda aklınızda hala soru işareti kalmış olabilir. Facebook'ta olduğu gibi Instagram'ın da gelecek günlerde farklı yüzlerini görmemiz söz konusu olabilir. Ancak o güne kadar Instagram'ın bu açıklamalarını kabul etmekte fayda var. Zira bu süreçte gözden kaçırdığımız noktalardan biri de rekabet olabilir.
Hikayeler'in de platforma eklenmesiyle birlikte sosyal ağlar arasındaki popülerliğini taçlandıran Instagram, platformdaki etkileşim oranıyla tüm kullanıcıların ve işletmelerin gözdesi. Ancak platforma eklenen her yeni işletme ve kullanıcı rekabeti güçlendiriyor. Çünkü içerikler artış gösterirken içerik tüketim zaman aralığı aynı kalıyor. Dolayısıyla gösterimlerinizin düşmesinde, kullanıcı artışının etkin olduğunu söylemekte de fayda var.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap