Alibaba'nın saatte 14 km hızla teslimat yapan sürücüsüz robotu

Alibaba'nın saatte 14 km hızla teslimat yapan sürücüsüz robotu

Perakende sektörünün dev ismi Amazon, yeni teknolojilerden destek alarak teslimat sürecindeki rekabeti arttırmaya devam ediyor. Alibaba ise bu rekabete yeni ürünleriyle katılmaktan çekinmiyor. Şirket, dün çevrim içi olarak satın alınan ürünleri müşterilere daha rahat bir şekilde ulaştıracak olan şoförsüz dağıtım robotunu tanıttı. Alibaba bu robotun yanı sıra yüz tanıma özelliğine sahip ve yiyecekleri sıcak tutabilen depolama dolabını da kullanıcıların ilgisine sundu.

Öncelikle şoförsüz dağıtım robotundan bahsedelim. G Plus ismindeki bu robot daha önce Alibaba’nın Hangzhou'da yer alan genel merkezindeki yollarda test edildi. Farklı boyutlarda birden fazla paket taşıyabilen G Plus'ın, benzerlerine göre daha uzun mesafelere seyahat edebilmesi için dayanıklılığı da arttırıldı.

G Plus'ın yükleme kutusu teslim etmesi gereken paketlere göre boyut değiştirebiliyor. Bu arada Alibaba, robotun taze yiyecek teslimatı yaptığını da ifade ediyor. Robot, yön bulma konusunda ise bünyesinde bulundurduğu LIDAR'dan destek alıyor. Bu destek sayesinde 3D haritalar çıkaran G Plus, yakınında bulunan insanları ve araçları algılayabiliyor. Etrafında bulunan araç ve insan sayısının arttığını farkettiğinde ise hızını saatte 9 km'ye düşüyor. Böylece fren yapmak için kendine yeterli mesafeyi kazandıran robotun maksimum hızı ise saate 14 km.

G Plus hedefe ulaştığında, otomatik olarak paketi bırakıyor veya müşteri bir PIN kodu girerek teslimatı alabiliyor. Alibaba, bu yıl sonuna kadar G Plus'ın ticari üretimine başlanmasını bekliyor.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere Alibaba, G Plus'ın yanı sıra  yeni bir teslimat depolama dolabını da tanıtı. Cainiao ismindeki bu dolap, müşterilerin daire kapısının hemen dışına monte edilebiliyor. Yüz tanıma özelliğine sahip Cainiao, sadece tanımlanan teslimat görevlileri ve müşteriler tarafından açılabiliyor.

Cainiao aynı zamanda cep telefonundaki uygulaması üzerinden de yönetilebiliyor. Bu uygulama sayesinde kullanıcılar teslimatlar hakkında bildirim alabiliyor ve söz konusu yemek siparişi olduğunda dolabın ısısını sıcak ya da soğuk derecelere ayarlayabiliyor. Bu konuda bir video yayınlayan Alibaba, ürünün piyasaya sürülmesiyle ilgili bir zaman çizelgesi paylaşmadı. Dolayısıyla Cainiao'yu şimdilik bir konsept olarak düşünebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.