Tesla'nın sonu hüsran mı?

Geçtiğimiz günlerde basın çalışanlarının puanlanabileceği bir platform kuracağını açıklayan Elon Musk'ın bazı gazeteciler ile arasında buzlar erimiyor.

Son olarak gazeteci bir kadın, Musk'ın çoğunlukla genç ve beyaz  bir kitleden oluşan, "Musk Biraderler'' olarak tanımladığı hayran kitlesinin kendisini dijital ortamda taciz ettiğini açıklamıştı. Olay öyle büyüdü ki anne Maye Musk, oğlunu adeta okul kavgasından çeker gibi duruma müdahale edecek bir tweet paylaştı. Maye Musk, tweetinde oğlunun bütün hayatı boyunca kadın bilim insanları ile çevrili bir ortamda büyüdüğünü ve kendilerinin dürüst, zeki ve çalışkan insanlar olduklarını belirtti.

Elon Musk,  sadece kişisel eleştirilerin hedefinde değil. Kendisinin yönettiği yenilikçi şirketler ile insanlık için cesur adımlar atmaya çalışırken, dünyanın gözleri önünde daha önce denenmeyenleri deniyor. Bu da şirketlerinin gösterdiği her düşük performans için kendisinin ticari anlamda da eleştirilmesine neden olabiliyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında yatırım bankası Morgan Stanley analisti Adam James, Musk'ın Tesla için en kritik üç ayına girdiğini açıklamıştı. Şirketin pozisyonunun kritikleşmesinin nedenleri arasında, üst segmenteki bir pazardan düşük fiyat stratejisi ile kitlesel bir pazarı hedef aldığı araç modeli Tesla  Model 3'ün üretiminde Musk'ın, şu anda vadettiklerini karşılayamamış olması gösteriliyor. Çok fazla otomasyon sürecini, çok hızlı biçimde hayata geçirerek hata yaptıklarını söyleyen Musk, bir dönem üretimine ara verdikleri araç modelinin hedeflediği haftalık 10.000 üretim sayısının yarısına bile ulaşamaması dikkat çekiyor.

Son altı aydır yaklaşık üçte biri değerini kaybeden Tesla hisseleri geçtiğimiz Nisan ayında adeta tarihinin en kötü zamanlarını yaşadı. Musk, 2 Mayıs'ta şirketinin 2018 ilk çeyrekte 710 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı. Bu, 2017'de tüm yıl boyunca yaptığı zararın üçte birinden fazlası olduğu anlamına geliyor.

Tesla, kasadaki nakitten yemeye devam ediyor ve çok değil 2020 yılında şirketin 10 milyar dolar ek nakite ihtiyaç olacağı belirtiliyor. Ancak Musk, şirketinden umutlu. Düşen hisse senedi değeri ve nakit sıkıntısının yanında, yatırımcıların uzun vadeli hedeflere odaklanması gerektiğini söylüyor. Öte yandan şirketin 2018 ikinci çeyreğinde de kara geçmeyi beklediklerini belirtiyor.

Şüphesiz uzun vadede elektirikli araçlar hızlı bir biçimde otomotiv sektörünün yapısını değiştirecekler. Ancak şu da bir gerçek ki 2013 yılında kurduğu şirket Tesla ile Musk, bugün ve gelecekte pazarda birçok rakip isimle de mücadele etmek zorunda. Küresel otomotiv dünyasının köklü isimleri i tamamen elektrik ile çalışan araçlarını tanıtmaya başladılar bile.

Ancak Tesla birçok şirketin ilgi odağında olmayı sürdürüyor. Şirketin adı zaman zaman Apple ile birlikte anılıyor. Öte yandan şirket, yeni bir organizasyon yapısı için Amazon, Apple gibi büyük teknoloji şirketlerinden üst yöneticileri kendi bünyesine katmaya çalışıyor.

Tesla'nın sonu hüsranla biter mi? Kişisel görüşüm hayır! Sonuç olarak otomotiv dünyasında yaşanan bu devrim ülkelerin ticari politikalarında izledikleri birer stratejiyi de temsil ediyor. ABD ise uzun zaman sonra, özellikle birçok pazarı domine eden Alman otomobil markalarının krallığını Tesla ile elinden alabilir. Tesla'nın en kötü günlerinde hiç bir yerden olamasa bile ABD hükümetinden destek alabileceğini düşünmek çok da zor bir tahmin olmayacaktır.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.