Araç güvenliği, otomotiv endüstrisinin ilk dönemlerinden beri ön planda olan bir kavram. Bugün otomotiv sektöründe hiç olmadığı kadar büyük bir değişim yaşanırken, değişmeyen en büyük ilkenin yine güvenlik olduğuna tanık oluyoruz.
Eğilimler artık otonom araçlara kayarken, yolcu ve dış çevre güvenliğinin sağlanmasını teknoloji şirketleri çoğunlukla LiDAR teknoloji ile sağlanmaya çalışıyorlar. "Işık Algılama ve Menzilleme" anlamına gelen LiDAR, radara benzer bir çalışma disiplinine sahip. Ancak sistem radyo dalgaları yerine ışık dalgaları yayıyor. Özellikle askeri teknolojilerde kullanılan LiDAR'ın 50 yıllık bir geçmişi olsa da, bugünlerde BMW ve birçok araç üreticisi bu teknolojiyi araçlarına entegre edebilmek için teknoloji şirketleri ile iş ortaklığına gidiyor.
İlk kez 2013 yılında Lidar teknolojisini tanıtan AEye'nin ise otonom araçlara daha iyi bir çözümü var. Yatırımcıları arasında Kleiner Perkins, Airbus Ventures, Intel Capital'ın da yer aldığı şirket üniversiteler ile ortaklaşa çalıştığı bir sistemi geliştirme üzerinde çalışıyor. iDAR (Intelligent Detection ve Ranging) ismini alan teknoloji, düşük ışıklı bir kamera ve gömülü yapay zeka ile önceden entegre olan MOEMS LiDAR'ı bir araya getirerek, gerçek zamanlı hareketlere dinamik olarak uyum sağlayabilen yazılım tanımlı ve genişletilebilir bir donanım yaratıyor.
iDAR, yol planlama yazılımını optimize etmek için daha yüksek doğruluk, daha uzun menzil ve daha akıllı bilgi sunuyor. Bununla da daha düşük bir maliyetle radikal olarak geliştirilmiş otonom araç güvenliği ve performans sağlaması hedefleniyor.
AEye’in iDAR'ı, ortak konumlandırılmış pikselleri (2D) ve vokselleri (3B) akıllı bir şekilde önceliklendirmek ve sorgulamak için tasarlanmış. Bu da sistemin bir olaydaki nesneleri yalnızca LiDAR'a ait ürünlerden daha etkili bir şekilde 10-20 kat daha fazla hedeflemesine ve tanımlamasına olanak tanıyor.
Ek olarak, iDAR, True Color LiDAR'ın oluşturulması için 3D nokta bulut sisteminde 2D görüntüleri üst üste koyabiliyor. Gömülü yapay zeka yetenekleri, iDAR'ın, yol planlama yazılımı tarafından geliştirilebilen zeka ekleyen binlerce mevcut ve özel bilgisayar görme algoritmasını kullanmasını sağlıyor. iDAR ile AEye, yüksek çözünürlüklü 300 metreye kadar aralıkları olan ilk 360 derecelik sisteme ulaşabilmiş oldu.
2016'da 3 milyon dolarlık tohum yatırım ile kurulan şirket, 2016'da açılan A Serisi'nden toplamda 16,4 milyon dolarlık bir yatırım sağlamıştı.
Yatırımın ardından çalışmalarını hızlandıran AEye, iDAR'ı geçtiğimiz Aralık ayında duyurmuş, demo çalışmasını geçtiğimiz Ocak'ta Las Vegas'ta düzenlenen CES 2018'de görücü karşısına çıkarmıştı.
iDAR teknolojisi otonom araçların çalışma prensipindeki son aşama olan L5'e ulaşmak için oldukça önemli. Özellikle geçtiğimiz Mart ayının sonlarında Uber’in bir test aracının Arizona’da ölümcül bir kazaya karışması, araç güvenliği konusuna bağlı olarak bu teknolojinin ne kadar hazır olduğu konusu tartışmalara açılmıştı.