Araştırmacılar, yapay zeka teknolojilerinde yolun henüz çok başında olsalar da, bu alanda emin adımlar ile ilerliyorlar. Öncesinde hava durumunu bildirme, sorulan soruyu yanıtlama ya da şarkı söyleme gibi yetkinlikleri olan yapay zeka araçları, artık neredeyse zengin ve etklişi bir sohbeti, doğal bir diyalog ile devam ettirebilecek becerilerine sahip
Uzmanlar, bu donanıma sahip yapay zeka çalışmalarına “conversational AI' (sohbet amaçlı AI) diyor. Google'ın geçtiğimiz günlerde tanıttığı Google Duplex'in Google Asistan'a entegre edilmesi ile bir kuaförden ya da restorandan kullanıcısı üzerine randevu almaya çalışması da bu alanda gördüğümüz son örneklerden biriydi.
Yapay zeka konusunda uzun soluklu çalışmaları bulunan teknoloji şirketi Microsoft ise bu alanda yeni bir şirketi bünyesine katmaya devam ediyor. Teknoloji devi, Conversational AI alanında uzmanlaşan Kaliforniya merkezli girişim, Semantic Machines'i satın aldığını duyurdu. Teknoloji devinin Semantic Machines'i ne kadara satın aldığı net değil ancak girişimin arkasında güçlü bir yönetim ekibi var.
Zira teknoloji girişimcisi Dan Roth ve dünyanın en önde gelen ve yenilikçi doğal dil AI araştırmacılarından ikisi; UC Berkeley profesörü Dan Klein ve Stanford Üniversitesi profesörü Percy Liang'ın yanı sıra Apple'ın eski şefi konuşma bilimcisi Larry Gillick yönetim kadrosunda yer alıyor.
Microsoft, conversational AI'nin temelini oluşturan Alexa Echo ya da Google Home gibi sesli sanal asistanları yok. Şirket uzun yıllardır yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi üzerine çalışıyor. 2016 yılında bilişimsel bilgi vizyonunu botların geliştirilmesi ve Cognitive Service'in yeniden yapılandırılması için konuşma tanıma ve doğal dil anlayışının akıllı asistanlara aktarılması üzerinde çalışmaya başlamıştı.
Microsoft, kendi akıllı konuşmacısını henüz kurmadı, ancak Cortana asistanını Invoke adında bir akıllı konuşmacıyla entegre etmek için 2016 yılında Harman Kardon ile ortaklık kurdu. Cortana'nın yanı sıra XiaoIce, ile sosyal sohbetlerde konuşma yapaylığındaki çalışmaları da geliştirmeyi sürdürüyor. XiaoIce, Çin, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Endonezya'daki platformlarda 200 milyon kullanıcıya sahip.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap