Socialbakers'in 16 Mayıs'ta Prag´da başlayan etkinliği Engage Prague 2018 Türk bir girişimciyi ağırladı. Türkiye'den Kanada'ya yerleşen Cihan Saydam, partneri Jill Rosenberg ile, Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik ( VR) ve Mixed Gerçeklik (MR) üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirdi.
Konuşmasına AR ve VR dünyasına yönelik öngörüler ile başlayan Rosenberg, bu teknolojilerden elde edilen gelirin 2020'de küreselde 150 milyar dolar bulacağını söyledi. 2020'de pazara 120 milyar dolar bir gelir sağlaması beklenen AR'de pastanın büyük kısmını AR donanım araçlarının alması öngörülüyor. Küreselde gelirinin 30 milyarı bulması beklenen VR'de ise beklenildiği üzere oyun endüstrisinde büyük bir patlamanın olması bekleniyor.
VR teknolojinin kökleri her ne kadar 1958'lere kadar dayansa da, bu teknoloji bildiğiniz üzere günümüzde henüz hakettiği yeri bulabilmiş değil. Saydam'a göre ürün fiyatlarının yüksek olması tüketicinin bu teknolojiyi hayatına entegre etmesine mani oluyor. Öte yandan erişebilirliklikte kısıtlamalar, günümüzde markaların yeteri kadar pazarlama etkinliğine bu teknolojileri entegre etmemesi de diğer nedenler arasında sıralanıyor.
Gelecekte ise göz takip teknolojilerinin gelişmesi, daha yüksek çözünürlüklü ürünlerin piyasaya sürülmesi, ürün fiyatlarının düşmesi ve üçüncü partilerin markalara sağladığı hizmet bedelinin aşağıya çekilmesi ile AR ve VR teknolojilerinin hayatımızda hak ettikleri yeri bulabileceği tahmin ediliyor.
Yabancı girişimlere yatırım desteği
Bu arada Toronto'da AR, VR ve MR teknoloji üzerine çiçeği burnunda şirketleri Idea Central'ı kuran ikili, özellikle son yıllarda girişimcilik ekosisteminin bu bölgede geliştiğinin altını çizdi. Geleceğin Silikon Vadisi'ni rolünü oynamaya şimdiden hazır olan Toronto'da yabancı girişimcilere ise kapılar açık.
Zira 2016'da yürürlüğe giren Designed Organizations programı ile girişimciler, listede belirtilen yatırımcılardan fon sağlayarak Start-up Vize Programına dahil olabilme şansını yakalayabilirler.
Öte yandan AI teknolojilerine yönelik bir girişiminiz var ise NextAI, dünyanın dört bir yanından AI araştırmasını ticarileştiren ve küresel şirketler kurmak isteyen ekipler eve bireylere kapılarını açıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap