Facebook 2018'in ilk 3 ayında 583 milyondan fazla sahte hesabı kapattı

Facebook 2018'in ilk 3 ayında 583 milyondan fazla sahte hesabı kapattı

Facebook, 2018'in ilk üç ayında topluluk kurallarını ihlal eden 1,5 milyardan fazla hesap ve içeriğe karşı harekete geçti. Şirket, Topluluk Standartları Yürütme Ön Raporu'nun ilk çeyreğinde moderasyon tarafında harekete geçilen kısmın ağırlıklı olarak spam gönderiler ve sahte hesaplara karşı olduğunu söyledi.

Şirket son üç ayda 837 milyon spam içeriğe karşı harekete geçti ve platformda bulunan 583 milyondan fazla sahte hesabı kapattı. Ancak yapılan moderasyon bununla sınırlı değil. Şirket, 2,5 milyon nefret söylemine,  1,9 milyon terörist propagandaya, 3,4 milyon sansürlenmemiş şiddet görüntüsüne ve 21 milyon yetişkin çıplaklığı ve cinsel aktivite içeren içeriklere karşı da harekete geçti.

Facebook tarafından moderasyona tabi tutulan içerik miktarı hem şirketin kuralları ihlal eden içerikleri bulma ve bu konuda eyleme geçme potansiyelini ve kullanıcıların paylaştıkları içerik miktarı tarafından etkileniyor. Örneğin şirketin veri analizleri başkan yardımcısı Alex Schultz sansürlenmemiş şiddet görüntülerinin çeyrekten çeyreğe 3 kat artış gösterdiğini belirtiyor.

Topluluk kurallarını ihlal eden;  çocuklara karşı cinsel istismar görselleri, intikam pornosu, muteber şiddet, intihar eğilimini belirten gönderiler, taciz, güvenlik ve telif hakkı ihlalleri bu rapora dahil edilmedi.

Facebook ayrıca, tek tek kullanıcıların şüpheli olarak işaretlemesine gerek kalmadan içeriği bulmak ve denetlemek için kullandığı yeni AI tabanlı araçlarla, moderasyona alınan içeriğin miktarını da artırmayı başardı. Bu araçlar, özellikle sahte hesaplar ve spam içeriklerin bulunmasında oldukça iyi bir performans gösterdi.  Şirket, kapattığı sahte hesapların yüzde 98.5'ini ve spam içeriklerin  yaklaşık yüzde  100'ünü bulmak için araçları kullandığını belirtti.

Şirket, otomatik işaretleme alanında görsel tanıma teknolojisi sayesinde çıplaklık içeren görsellerin daha kolay saptandığını belirtirken, bu alanda nefret söylemi tespitinin, hesapta bağlamsal ipuçları bulunması gerektiği için çok daha zor gerçekleştiğini ifade etti. Bu arada şeffaflık konusunda adım atan tek platformun Facebook olmadığını belirtelim. Geçtiğimiz ay YouTube da Ekim ve Kasım ayları arasında topluluk kuralları ihlali nedeniyle 8,3 milyon videoyu kaldırmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.