IAB: 2017'de dijital reklam yatırımları televizyonunkini geçti

IAB: 2017'de dijital reklam yatırımları televizyonunkini  geçti

Yüzyılın başlarında birçok geleneksel pazarlamacı ve reklamcının adeta üvey evladı gibi gördüğü dijital reklamlar bugün artık pazarlama dünyasının popüler çocuğu. Mobil de olmak üzere dijital reklam gelirleri ise ilk kez 2017'de geleneksel reklamın baş oyuncusu televizyonu  solladı.

Interactive Advertising Bureau (IAB)'nin yayınladığı son rapora göre 2017 fikstür yılında dijital reklamlara yapılan toplam yatırım 88 milyar doları buldu. Bu, 2016 fikstür yılına göre %21'lik bir büyümenin olduğu anlamına geliyor. Büyüme ise en fazla mobilde gerçekleşti. Mobil reklamcılığın toplamda 49,9 milyar dolar bir harcama ile 2016 yılına göre %36 büyüdüğü ortaya çıktı.

Aşağıdaki grafik reklam yatırımlarına yönelik tabloyu biraz daha net gösteriyor. Dijitalin ardından en önemli mecra Televizyon olarak gösterilirken, bu platforma 70,1 milyar dolar  yatırım yapıldığını gözlemlemekteyiz. Tüketicilerin ilgilerini her geçen gün dijital kanallara kaydırmaları ile birlikte 2017'de televizyona olan reklam yatırımı, 2016'ya kıyasla %3 oranında küçüldü.

Yazılı basın kaynaklarına yapılan yatırımların da düştüğünü gözlemlediğimiz grafikte dikkat çeken diğer bir nokta da açık hava reklamcılığın 2017'de %4 oranında büyümüş olması. Özellik ile mobil ile entegre edilerek gerçek zamanlı reklam ve pazarlama kampanyalarının başarılı sonuçlar vermesi açık hava reklamcılığın gelecek yıllarda daha da büyümesine vesile olacaktır.

Elbette, pazara sanal gerçeklik (VR)ve Artırılmış Gerçeklik(AR) teknolojileri de yine açık hava reklamcılığına olan ilgiyi arttıracaktır. Zira, bugün  bu alanda üçüncü parti hizmetlerinin servisleri oldukça pahalı olduklarına yönelik genel bir düşünce hakim.  Ancak pazara yeni giren isimlerin artması ile birlikte rekabetin fiyatları etkilemesi,  pazarlamacıların  gelecek yıllarda daha fazla televizyon bütçesini, mobil ve Açıkhava reklamcılığına kaydırmaları güç bir tahmin olmayacaktır.

Bu arada raporda dikkat çeken diğer bir veri ise dijital video reklamcılık üzerine. Dijital videoların markalar için hayati bir önem taşıdığına sık sık değiniyoruz. IAB'ye göre mobil videolar 2017 yılında %54 artış ile 6,2 milyar dolara ulaştı. 2016'da  tüm dijital reklam gelirlerinin %12'ü dijital videolardan oluşurken bu oranı 2017'de %14 olarak gözlemlendi.

IAB raporunun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Dijital reklamcılık, Türkiye %15,5 büyüdü 

ABD'de durum böyleyken, Türkiye'de ise hala televizyon reklam dünyasının itici gücü. Zira geçtiğimiz aylarda Reklamcılar Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'de 2017 yılında tüm mecralarda 8,02 milyar TL'lik bir reklam yatırımı gerçekleşti.Televizyonlara olan reklam yatırım %47,8 ile yapılan medya  3,8 milyar TL'yi buldu.

Öte yandan Geçtiğimiz mart ayında Türkiye'ye yönelik veriler paylaşan IAB Türkiye de  AdEx-TR sonuçlarına göre dijital reklam yatırımlarının, 2016 yılına göre %15,5 oranında arttığını açıklamıştı. Böylelikle toplam yatırım 2017'de  2,1 milyar  TL’ye ulaştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.