Hollanda’nın resmi blockchain gündemi belli oldu

Hollanda’nın resmi blockchain gündemi belli oldu

Geçtiğimiz günlerde, Hollanda Blockchain Koalisyonu elçilerinden Rob van Gijzel’e, Hollanda Ekonomi İlişkileri ve İlkim Politikaları bakanlığı tarafından sunulan blockchain araştırmaları üzerine ilk gündem, blockchain teknolojisinin, teknoloji, yasal konular, ekonomik etki ve etik konularında daha ileri araştırmalar konu olması planlanıyor.

Sunulan gündemde, blockchain teknolojilerinin ülke genelinde yaşama adapte edilirken pozitif toplumsal değere sahip olması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşabilmek için üç temel prensip üzerinden hareket ediliyor.

İlk prensip güven konseptini kapsıyor. Blockchain teknolojilerine geçiş döneminde, bu geçişi yönetecek sosyal ve yasal kurumların içerisindeki bireylerin, blockchain teknolojisi üzerindeki bilginin doğruluğuna ve güvenliğine –bir süre sonra bu teknolojinin kendi yerlerine geçecek olmasına rağmen inanıyor olması gerekiyor.

İkinci prensip, sürdürülebilirliği ele almak için, enerji tüketim maliyetlerini, ölçeklendirile bilirliği, enerji tüketim yoğunluğu alanlarını ve düşmanca ele geçirme konularına dayanıklı bir tekno-ekonomik analizin ihtiyacını ortaya koyuyor.

Gündem son olarak, 25 Mayısta yürürlüğe girecek olan AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği yasaları bağlamında şekillenen gizlilik(unutulma hakkı dâhil) ve kimlik yönetimi gibi hususları da tekrar gündeme getirerek, yeni ortaya çıkan blockchain altyapı ve servisleri ile blockchaini yönetimsel açıdan konu alıyor.

Blockchain teknolojileri küçük yatırımcılardan kurumsal yatırımcılara, şimdide devletlerin ve hükümetlerin ilgi alanında. İngiltere’de bir milletvekili, blockchain teknolojisinin sağladığı sınır ötesi işlemler ile ilgili hükümetin herhangi bir altyapı çalışmasına dâhil olup olmaması gerekliliğini sorguladı. En önemli gelişmelerden biri ise, 10 Mayıs tarihinde Çin hükümeti 2019 yılına kadar blockchain teknolojilerinin ülke genelindeki gelişimi için, blockchain standartları yayınlayacağını açıkladı.

Ülkeler artık kendi içlerinde belirlemeye başladıkları standartlar ve yürüttükleri çalışmalar ile blockchain teknolojinin getirebileceklerini sosyal alanda pozitif tutma gayretindeler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.