Mercedes'in elektrikli otobüsü Citaro, ilk kez Hamburg'da yollara çıkacak

Mercedes'in elektrikli otobüsü Citaro, ilk kez Hamburg'da yollara çıkacak

Dizel yakıt tüketen araçların Almaya kentlerinden çekilmesi gerektiği konusu tartışılırken, belediyeler de toplu taşıma araçlarını elektrikle çalışan modellere çevirmeye çalışıyorlar. Ancak otomotiv sektöründe her zaman kendi Alman markalarını kullanmayı seçen belediyeler, bugüne kadar büyük bir Alman araç üreticisinin pazara bu araçları sokmaması nedeni ile  bu konuya hiç bir zaman tamamen sıcak yaklaşamadılar.

Stuttgart merkezli Mercedes-Benz, ilk elektrikli otobüsü E-Citaro'yu duyurması ile de pazarda yüksek bir talebin görülmesi bekleniyor. Zira Almanya'nın kuzey kenti Hamburg, yılın sonunda üretime başlanılması beklenen elektrikli Citaro'lardan 20 tane ön sipariş verdi.

Yeni, tamamen elektrikle çalışan Citaro, bu yılın sonuna kadar seri üretime geçecek. Özellikle maksimum enerji verimliliği ile etkileyici olarak değerlendiriliyor. Örneğin, yolcu bölmesini ısıtmak için araçta enerji tasarruflu bir ısı sistemi kullanılacak.

Pillerin modüler yapısı da E-Citaro'nun tipik bir örneği olarak görülüyor. Toplamda 243 kWh kapasiteye sahip olacak piller, otobüs deposundaki bir konektörde şarj edilebilecek.

Çok yakın gelecekte sıfır emisyonlu otobüslere talebin artacağı ülkede, Almanya'da Federal Hükümet temiz modellere geçiş için belediyelere fon sağlamak istiyor. Ancak geçişin oldukça yavaş olması bekleniyor. Zira bugün Almanya'da yaklaşık olarak 35 bin sosyal hizmet aracı var ve bunlardan sadece 171'i tamamen elektrik ile çalışıyor. Uzun vadede de filonun küçük bir kısmını oluşturacak elektrikli araçların 2031'de ise 821'e yükselmesi bekleniyor.

Elektrikli araç üreticilerine değindiğimizde ise Alman-Türk ortak üretici şirket Sileo pazarın lideri. Şu anda Mercedes ve MAN gibi büyük araç üreticilerinin talebe henüz karşılık vermemesindeki en büyük nedenler arasında ise endüstrinin çoğunlukla şu ana kadar dizel motor ve kısmen elektrikli olan dizel hibrit modellere talep göstermesiydi.

Bildiğiniz gibi "Yıkıcı Yenilikler" genellikle karsız veya yeni müşterilere satış ile başlamaktadır. Mercedes ve MAN gibi birçok büyük araç üreticisi, yatırımlarına bugüne kadar müşterilerinin taleplerine göre yön vermiş olmalılar ki, doğru eylemleri yanlış boyutlar kazandı. Ancak elbette, pazara girmek için geç kalmayan bu şirketler, şüphesiz Almanya'nın elektrik ile çalışan toplu taşıma araçlarının geleceğine de yön vereceklerdir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.