Facebook, yorum eksileme özelliği testlerini yaygınlaştırdı

Facebook, yorum eksileme özelliği testlerini yaygınlaştırdı

Geçtiğimiz aylarda yorumlarda "Dislike" benzeri bir özelliği test eden Facebook, bu testleri daha önce Reddit'te ve Digg'de sıkça rastladığımız yorum eksileme sistemine dönüştürdü. Yeni yorum eksileme özelliği şimdilik sadece Yeni Zelanda ve Avustralya'da test ediliyor.

Bu özelliğin ABD'de test edilen ilk versiyonu,  daha çok bir şikayet mekanizması görevi görüyordu. Bu versiyonda bir yorum için eksileme butonuna bastığınızda öncelikle yorum gizleniyor ve ardından karşınıza yorumu şikayet edebilmeniz için  “Saldırgan”, “Aldatıcı” ve “Konu Dışı” seçenekleri çıkıyordu.

Şu anda uluslararası olarak test edilen özellikte ise eksilemenin yanı sıra artılama da mevcut. Üstelik verilen eksi ve artıların toplam rakamının okların yanında belirdiğini de belirtelim. Bu gidişle Facebook'un, Reddit'te gördüğümüz bahşiş özelliğini de yayına alması söz konusu olabilir.

Bu arada şirketin özelliği bu formda yayınlama durumunun henüz kesinleşmediğini de söyleyelim. Bir Facebook sözcüsü yaptığı açıklamada bunun erken aşamadaki bir test olduğunu, özelliğin, Facebook'un 2.2 milyarı aşkın kullanıcı tabanı için piyasaya sürülmesine dair bir karar verilmediğini belirtti. Yine de bu alanda yapılan çeşitli çalışmalar, şirketin yorumlara sıralama ya da değerlenme benzeri bir sistem getirmekle ilgilendiğini gösteriyor.

Bu konuda Facebook sözcüsünün açıklaması ise şu şekilde:

İnsanlar bize Facebook'ta daha iyi bir kamu tartışması görmek istediklerini ve farklı fikirlere sahip insanların daha yapıcı diyaloglara sahip olabileceği alanlar istediklerini söylediler. Bu amaçla, Yeni Zelanda’da, kullanıcıların herkese açık Sayfa gönderilerine yaptıkları yorumları artılamalarını veya eksilemelerini sağlayan küçük bir test yürütüyoruz. Umudumuz, bu özelliğin, en güçlü duygusal tepkiyi alan yorumlardan ziyade, okurların en üst sırada yer almayı hak ettiğini düşündükleri yorumları sıralayarak, bu tür alanları yaratmamızı kolaylaştıracağıdır.

Bu arada özelliğin piyasaya sürülmesiyle birlikte ifadelerin tarihe karışması söz konusu değil. Facebook, bu eksileme özelliği ile birlikte aslında kullanıcıların yorumlara duygusal tepki vermesi yerine yorumları değerlendirmesini istiyor. Artılama tuşu, kullanıcıları daha iyi yorumlar yapmaya teşvik ederken, eksileme tuşu kötü yorumların önüne geçmek için kullanılıyor.  Böylece platformdaki nefret söylemi konusu da bir anlamda kontrol altında tutulmaya çalışılıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.