Tesla sürücüsü, İngiltere'de otomatik pilot özelliği ile araç kullanınca ehliyetini kaybetti

Tesla sürücüsü, İngiltere'de otomatik pilot özelliği ile araç kullanınca ehliyetini kaybetti

2017 yılı Mayıs ayında gerçekleşmiş fakat son günlerde mahkeme kararının açıklanmasıyla tekrar gündeme oturan oldukça enteresan bir Tesla konusu var. İngiltere'de yaşanan bu olayda bir Tesla Model S sahibi, otobanda giderken aracın yarı otomatik pilotunu çalıştırıyor ve sürücü koltuğunu bırakarak yolcu koltuğuna geçiyor. Sürücü otobanda neredeyse 65km/s hızla giderken bir başka araçta bulunan yolcunun dikkatini çekiyor ve olay video ile kayıt altına alınıyor.

Video o dönemlerde İngiltere'de gündem olmaya başlayınca sürücü ve araç tespit ediliyor ve dava açılıyor. Dava geçtiğimiz günlerde sonuçlanıyor ve hakim, kendisinin ve başkalarının hayatını tehlikeye attığı için 18 aylığına ehliyetine el koyuyor. Ayrıca 100 saatlik toplum hizmeti cezası ve 2.480$ mahkeme masrafları cezası kesiliyor.

Tesla araçları otopilot özelliğine sahip olsa da hem "yarı otomatik" olarak tanımlanıyor olmaları ve henüz sürücüsüz araçların yola çıkma izinlerinin olmaması bu davanın sürücü aleyhinde sonuçlanıyor. Tesla, otopilot çalıştırıldığı zaman bile sürücü koltuğunda sürücünün oturması gerektiği, ellerini direksiyonda tutması gerektiği ve gözlerini yoldan ayırmaması gerektiği uyarılarının yapıldığını belirtiyor.

BBC'nin haberine göre sürücü Patel, karakolda yaptığı açıklamada yaptığının aptalca olduğunu kabul ettiğini fakat Tesla aracının şaşırtıcı şeyler yapabildiğini söylemiş.

Mahkemeye de resmi açıklamada bulunmak zorunda kalan Tesla yetkilileri aracın otopilotun sürüş desteği sağladığını fakat "tam olarak dikkatli bir sürücü" gerektiğini belirtmişler.

Mart ayında Tesla Model X aracıyla kaza yapan sürücü hayatını kaybetmişti. Bu kaza ile ilgili olarak Tesla'nın yaptığı açıklamada sürücünün otopilotun uyarılarına cevap vermediği belirtilmişti.

Günümüz için her ne kadar normal görünen bir dava olsa da otomatik pilotların, sürücüsüz araçların ölümlü kazaları ciddi ölçüde azaltacağı herkesin kabul ettiği bir gerçek. Şu anda özellikle şehirlerin ve yolların bu doğrultuda hareket edemiyor olması, şirketlerin araştırmalarına ve geliştirmelerine devam ediyor olması sadece henüz tam zamanının gelmediğini gösteriyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde çok daha olumlu gelişmelerle otopilotun kurtardığı hayatlardan söz edebilme dileğiyle...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.