Fransa, kripto para gelirlerinden aldığı vergi oranını yüzde 45’ten 19’a indirdi

Fransa, kripto para gelirlerinden aldığı vergi oranını yüzde 45’ten 19’a indirdi

Fransa, kripto paralara ilişkin sermaye karlılığı üzerinden aldığı yüzde 45 vergiyi, yüzde 19 oranına indirdi. Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre, gerçekleşen bu indirim, 1991 yılında ülkede yürürlüğe giren ve gelir seviyesine göre farklılık gösteren, genel sosyal destek vergisi eklense bile yüzde 40 değerini geçmeyecek.

Bitcoinin bir süredir istikrarlı bir şekilde 9 bin doların üzerinde işlem gördüğü ve diğer kripto para birimlerinin de yükseliş trendinde olduğu bir dönemde gelen bu karar, ülkedeki kripto para yatırımcılarını sevindirdi.

Fransa’nın en yüksek idari mahkemesi olan Danıştay, kripto para gelirlerinin taşınabilir mal olarak sınıflandırılması gerektiğine karar verdi. Bu sebeple de 2014 yılında yürürlüğe giren, kripto paralara ilişkin vergi düzenlemelerinin yenilenmesi gerektiğini belirledi. Bu karardan önce kripto para birimlerinden elde edilen kazançlar, endüstriyel ve ticari karlar veya ticari olmayan karlar olarak sınıflandırılıyordu. Bu sınıflandırma ile kripto para birimlerinden gelen sermaye karlarına ilişkin vergi, Fransa’da ikamet edenler için en yüksek seviye olan yüzde 45 üzerinden hesaplanıyordu.

Kripto paralara ilişkin “taşınabilir mal” sınıflandırması, kripto para birimlerinden elde edilen karları; araçlar, değerli metaller hatta fikri mülkiyet hakları ile aynı konuma getirdi. Bu sınıflandırma kripto paralara ilişkin vergi oranını yüzde 19 olarak sabitledi.

Ancak bu yüzde 19’luk yeni sınıflandırma sadece kripto para yatırımları için geçerli. Kripto para madenciliğinden elde edilen gelir eski vergi sınıfına dahil.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bu yılın başlarında düzenlenen G20 zirvesinde kripto paralarında görüşülmesi gerektiğini bildiren sayılı kişilerden. Fransa’nın kirpto paralara ilişkin düzenlemelerde başı çekmesini isteyen Le Maire, kendi deyimi ile yaşanan bu “kripto para devriminde” ve blockchain teknolojilerinde ülkesinin merkez olmasını istiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.