Mobil cihazların hayatımızda artık doldurulamaz bir yeri var. Her geçen gün yeni kullanıcıların eklendiği bu dünyanın ise nüfusu oldukça kalabalık. We are Social'ın geçtiğimiz günlerde yayınladığı 2018'in ilk çeyreğine ait raporuna göre, Nisan 2017'den beri küreselde 100 milyon yeni tekil mobil kullanıcının pazara katılması ile tekil mobil kullanıcı sayısı 5 milyar 135 milyona ulaştı.
Mobil tüketimin arttığı bir dönemde, içerik tüketim alışkanlıkları da hızlı bir şekilde değişiyor. Kullanıcılar şüphesiz her geçen gün daha fazla video içerik paylaşımına ilgi gösteriyorlar.
Pazarlama dünyasında ise dijital video reklam formatları hiç olmadığı kadar popüler. Platformların yeni video reklam formatları sunmaları da dijital video reklamlarının günümüzde en fazla büyüyen format olmasına vesile oluyor. Dijital reklamcılığı neredeyse tekellerinde bulunduran Google ve Facebook ise bu gidişattan oldukça memnun görünen iki dev teknoloji şirketi.
Konuyu biraz daha mercek altına alırsak, Mart 2018 verilerine göre, Facebook dijitalde oluşturulan tüm video reklamlarının %46’sını temsil ediyor. Bu oran Instagram gibi görsel şölenin yaşandığı bir platformda ise %74’e kadar çıkıyor.
Video reklam içerik türlerine hem tüketici hem de reklamverenler tarafından büyük bir ilgi gösterilse de, dijital video reklamcılığın ilk dönemlerine ait sorunlar yine sürüyor. Zira, Marketing Dive’ın yaptığı araştırmaya göre dijital video reklamları sayıca bir olgunluğa ulaşsa da, reklamların yeteri kaliteye sahip olamaması ve platformlara olan uyumsuzluk bir sorun olarak kalmaya devam ediyor. Buna göre pazarlamacıların yaklaşık % 75'i, TV reklamlarını dijital video çalışmalarına basitçe uyarladıklarını belirtiyorlar. Ancak bunların % 44'ü, reklamları her bir platformun önerilen uzunluğuna göre kısaltmadıklarını söylüyor. Hâlbuki, bilindiği üzere genellikle TV'de 15-30 saniye süren reklam videolarının, konu Facebook ve YouTube'da yayınlanmaya geldiğinde altı saniyeye kadar düşürülmesi öneriliyor.
Yeni video reklam formatlarının etkisi büyük
Facebook, geçen Ocak ayında algoritmasında yaptığı değişiklik ile yine eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Özellikle yayıncılar bu durumdan hiç memnun olmazken Social Bakers'ın 2018 yılının ilk çeyreğine ait bir rapor, medya kuruluşlarının bu değişiklikten nasıl etkilendiğini gözler önüne seriyor. Zira rapora göre, takipçileri ile en çok etkileşim kuran 500 yayın şirketinin bu alanda hatırı sayılır bir düşüş yaşadı.
Medya kuruluşları ise çözümü daha fazla video reklam içeriği yayınlamakta bulmaya çalışıyorlar. Yıllar boyunca Facebook'ta baskın bir içerik modeli olan fotoğraflara ilgi istikrarlı bir şekilde düşerken, 2018'de, videoların ilk defa Facebook'ta en çok tanıtılan içerik türü olacağı öngörülüyor.
Aslında Facebook'un video reklam stratejisi de kısa vadeli bir çalışmanın ürünü değil. Zira 2013'te şirketin video reklam stratejisi basına sızmış ve bu alanda en büyük hedeflerden birinin YouTube'a rakip olmak istemesi olarak gösterilmişti.
Nitekim Facebook, geçtiğimiz yıl YouTube'a rakip olması beklenen video izleme platformu Facebook Watch'u duyurdu. Geçtiğimiz günlerde şirket bloğundan duyurulan bir yazıda da şirketin, içerik üreticilerini platform üzerinden para kazanmaya teşvik etmeye çalıştığına tanık olmuştuk.
Google'un yeni gözdesi: Outstream Video Reklamları
Facebook ciddi bir video reklam stratejisini hayata geçirirken rakibi Google da yeni reklam formatlarını hayata sokuyor. Teknoloji devi son olarak Outstream Video Reklamları'nı hayata geçirdiğini duyurdu. Video reklamlarını YouTube'un dışına çıkaran Google, reklamları mobil cihazlardaki sitelere ve uygulamalara entegre ediyor.
Aslında Daha İyi Reklamlar Koalisyonu'nun (Coalition for Better Ads) devreye aldığı bir takım reklam kısıtlamalarının ardından Google'un bu reklam modelini hayata geçirmesi pek de tesadüf değil. Mobil cihazlarda çalışan o Outstream Video Reklamlar, Google’ın iş ortakları olan web siteleri ve mobil uygulamalarda gösteriliyor. Google, sesi kapalı olarak sunduğu bu reklam modelinde, videonun sesini açmayı kullanıcının seçimine bırakıyor.
Google'ın ve Facebook'un attığı bu adımlar yakın gelecekte biz pazarlamacıların nasıl bir içerik ve reklam strateji çizmesi gerektiğinin de tablosunu çiziyor. Etkileşim oluşturmak, kullanıcıyı platforma yönlendirmek gibi hedefler değişmese de bütçeler, bol bol mobil platform odaklı video içeriklere harcanacak gibi görünüyor.
e-Marketer'in öngörüleri ise bunun en güçlü kanıtları arasında. Şirket, mobil reklamcılıktan bu yıl %23,5 oranında bir büyüme bekliyor. Büyümenin, tüm geleneksel ve dijital reklam endüstrisinde %6,6 olması bekleniyor. 2022'de ise mobil reklamcılık tüm medya harcamalarının %47,9'unu oluşturabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap