Kendini imha eden e-postalar ile dikkat çeken yeni Gmail'e detaylı bakış

Kendini imha eden e-postalar ile dikkat çeken yeni Gmail'e detaylı bakış

Birkaç hafta önce yapacağı tasarım değişikliği ve kendini imha eden e-postaları ile gündeme gelen Gmail, sonunda yeni tasarımıyla karşımızda. Dün piyasaya sürülen Gmail'in yeni versiyonunu aslında yıllardır Inbox for Gmail'de test ettiği özelliklerin bir yansıması olarak yorumlayabiliriz. Dolayısıyla şimdiye kadar Gmail'in Inbox ürünü tercih eden kullanıcıların yeni Gmail'i benimsemesi mümkün.

Ancak yeni Gmail sadece Inbox özelliklerinden oluşmuyor, şirket bu sürüme eklediği kendini imha eden e-postalar ve e-posta erteleme gibi özelliklerle de dikkat çekiyor. Bu arada yeni tasarımın Inbox'tan daha farklı olduğunu da belirtelim, zira Gmail geleneksel çizgilerinden çok da vazgeçmiyor.

Gmail'in yeni tasarımındaki özellikleri daha önce ele aldığımızda kenar çubuğunda yer alan Google Takvim, Görevler ve Keep entegrasyonundan bahsetmiştik. Ancak yeni Gmail'de öne çıkan özellikler bununla kısıtlı değil. Örneğin, gelen kutusu üzerinden e-postaları açmadan eylemlerde bulunabilmek, belki de kullanıcıların en çok seveceği özelliklerden biri olarak dikkat çekiyor. Gelen bir e-posta'nın üstünde mouse'unuzu gezdirdiğinizde, arşivle ve mesajı sil gibi seçeneklerinin yanı sıra okundu olarak işaretle seçeneği de yer alıyor. Tabi bu son seçenek de gelen e-postayı okumanıza gerek kalmıyor. Bu seçenekler arasında en çok dikkat çeken yeni özelliğin e-posta erteleme olduğunu da belirtelim.

Eğer bir e-postayı ertelemeyi tercih ederseniz, Gmail size aynı e-postayı tekrar göstermek için yeni zaman dilimleri sunuyor. Bu zaman dilimleri arasında ertesi gün, bu haftanın ilerleyen günleri, hafta sonu ve gelecek hafta yer alıyor. Aslında bu seçeneğin, gelen e-postaları öncelik sırasına koymanızı ve bu esnada gelen kutusunu düzenli tutmanızı sağladığını söyleyebiliriz. Ancak ne yazık ki; sadece gelen kutusu üzerinden ulaşabildiğiniz bu özelliği e-postaları okurken kullanmanız mümkün değil.

Açıkçası  e-postaları okurken erteleyememek bazı kullanıcıların canını sıkabilir. Bunun yanı sıra bu özellik,  doğal olarak bazı kullanıcıların ilgisini çekmeyebilir. Eğer siz de bu kullanıcılardan biriyseniz yeni Gmail'deki dürtme özelliğine göz atmanızı önerebiliriz. Google’ın yapay zeka kullanarak geliştirdiği bu özellik, önemli e-postaları fark ederek kullanıcıları, bu e-postaları cevaplaması ya da takip etmesi için uyarıyor.Yapay zeka kullanımına yeni Gmail’in başka özelliklerinde de rastlamak mümkün. Mobil kullanıcıların bir süredir karşılaştığı akıllı cevaplar bunun en iyi örneklerinden biri. Gmail yeni versiyonunda bu özelliği web sürümüne de taşıyor.

Aslında yeni Gmail'in en çok konuşulan özelliklerinden biri “gizlilik modu”na sahip kendini imha eden e-postalar oldu. Bu gizlilik modunda alıcının e-posta içeriğini, yönlendirme, kopyalayıp yapıştırma, indirme ya da e-postanın çıktısını alma yetkisine sahip olmayacağını hatırlatalım. Ancak bir önceki yazımızda belirttiğimiz gibi kullanıcılar bu modda ekran görüntüsü alabiliyor. Yine de bu özellik, hacklenme olasılığına karşı iyi bir önlem olarak düşünülebilir. Aynı zamanda e-postayı açmadan önce alıcıya, kendisine SMS ile gönderilen giriş kodunun sorulabilmesi de “gizlilik modu”nun kayda değer bir özellik olarak öne çıkmasını sağlıyor.

Kayda değer bir başka özellik ise yeni Gmail'in öncelikli bildirimleri. Bu özellik, Google'ın çok önemli bulduğuyeni e-postalar ile ilgili bildirimler ve abonelikten çıkma önerileri almanızı sağlıyor. Bu özellikte abone olduğunuz bültenleri okumadığınızı fark eden Google, sizi bu bültenlerin aboneliğinden çıkmanız yönünde teşvik ediyor.

Tüm bu özelliklerin yanı sıra Gmail'in çevrim dışı modunu bir kaç hafta içinde yayına alacağını da belirtelim. Aşamalı Web Uygulaması olarak sunulan bu özellik ile 90 günlük e-postaları depolayabiliyor ve bu e-postalar arasında arama yapabiliyorsunuz.

Inbox'da yer almayan ve ilgi görmesi beklenen bir başka özellik ise sağ tarafta yer alan yeni kenar çubuğu. Bu kenar çubuğu sayesinde   Google Takvim widget'ını kullanarka gün içindeki etkinliklerini görebiliyor ve düzenleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde bu kenar çubuğu üzerinden Keep'e notlar eklemeniz ve Görevler'i kullanmanız da mümkün.

Tüm bu özellikler, yeni tasarım ile desteklenirken Inbox'da gördüğümüz gönderilen dosyaların gelen kutusu içinde görüntülenebilmesine de yer veriliyor.  Bu özellikte her ne kadar tam bir önizleme oluşturulmamış olsa da, kullanıcılar dosyalara, e-postayı açmadan erişebiliyor. Yeni Gmail'de Inbox'ın sevilen e-postaları içeriklerine göre gruplama özelliğine ise yer verilmemesi dikkat çekiyor. Yine de Gmail'deki kategoriler seçeneği yeni sürümde de varlığını sürdürüyor.

Bu özellikleri denemek istiyorsanız, yeni Gmail'in tüm Gmail kullanıcılarına açık olduğunu belirtelim. Eğer yeni Gmail'den memnun kalmazsanız, eski versiyona geri dönme seçeneğiniz mevcut. Ancak bir süre sonra Google'ın tüm kullanıcıları yeni Gmail'e taşıması mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.