Facebook haber kaynağında özel paylaşım istemlerini ve diğer 12 API'yi kapatıyor

Facebook haber kaynağında özel paylaşım istemlerini ve diğer 12 API'yi kapatıyor

Facebook, yazılım geliştirici platformunda kullanıcı güvenliğini ve veri gizliliğini önceliklendirmeye başladı.  Dün Facebook ve Instagram yazılımcıların izin almadan verilerinizi ve arkadaşlarınızın verisini çekmesini önlemek için bazı API'ları kapattığını ve değiştirdiğini duyurdu. Bu izin almama kapsamına içerikleri zorla herkese açık hale getirmek ve sizi paylaşım yapmak için kandırmak da dahil.

Bu yapılan değişikliklerin bazıları dün yürülüğe girdi ancak diğerleri 1 Ağustos'ta aktif hale gelecek. Böylece şirket, yazılım gelştiricilere uygulamalarını düzenlemeleri için 90 günden fazla bir süre tanımış oluyor.

Bu kapsamda öne çıkan değişikliklerden biri de uygulama geliştiricilerinin, bir kullanıcının adına Haber Kaynağı'na yayınlama yeteneği istemek için standart Facebook paylaşım iletişim kutusunu kullanmaya başlamak zorunda kalması. Çünkü  artık yazılımcılar, özel bir paylaşım istemi tasarlamalarına izin veren, yayınlama işlemleri API'sını kullanamıyor.

Bir Facebook sözcüsü, bu değişikliğin aslında gelecek için planlandığını söylüyor çünkü tutarlılık kullanıcıların kendilerini kontrol sahibi hissetmesine yardımcı oluyor. Ancak şirket, uygulama bozma niteliğine sahip birden fazla güncellemeyi aynı gün duyurmak istemediği için  dün yapılan güncellemelerin bir parçasının bitiş tarihini 1 Ağustos'a kadar uzattı.

Bu arada önemli bir Instagram Graph API değişikliğinin de dün yürürlüğe girdiğini belirtelim. Bu değişiklikle birlikte yazılım geliştiricilerin, içeriğinize yorum bırakan kullanıcıların isimlerini ve bio'larını çekmesi artık söz konusu değil. Ancak yorum yapanların kullanıcı adı ve yorum metni hala  yazılımcıların ulaşabildiği veriler arasında.

Görünen o ki; Mark Zuckerberg geçirdiği zorlu sürecin ardından kullanıcıların güvenliğine ve gizliliğine yönelik adımlar atmaya devam ediyor. Zuckerberg, son günlerde sahip olduğu tüm platformların Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi’ne uyum sağlaması konusunda ciddi bir çaba gösteriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.