HAVELSAN'dan yerli iletişim platformu: İletee

HAVELSAN'dan yerli iletişim platformu: İletee

Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi'ndeki 2. Kamu Siber Güvenlik Zirvesi'ninde açıklamalarda bulunan HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, milli ve kriptolu bir mesajlaşma ve görüşme platformu üzerinde çalıştıklarını açıkladı. WhatsApp benzeri bir çözüm sunacak olan İletee adındaki platform, güvenlik konusuna odaklanacak.

Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz Şubat ayında PTT’nin milli mesajlaşma uygulaması olan PttMessenger'dan sizlere bahsetmiştik. İletee ile WhatsApp'ın özelliklerinden daha fazlası sunmayı hedefleyen HAVELSAN, mobil iletişim platformlarının sunucularının Türkiye'de olacağını da belirtti.

Yıl sonuna kullanıma sunulacak

Söz konusu platformun cep telefonunun içindeki güvenli bir alanda donanıma gömülü bir işletim sistemi üzerinden çalışacağını anlatan Atalay, dışarıdan cep telefonu ele geçirilse ya da hacklense dahi haberleşmenizin güvenli hale geleceğini belirtti. Ürünün prototipinin hazır olduğunu, yıl ortasında tanıtılacağını ve yıl sonunda ise kullanıma sunulacağını da ekleyelim.

Bilişim ve iletişim teknolojilerinin yazılım ve donanım boyutu olduğun belirten Atalay, her ikisinde de güvenlik riski bulunduğunu sözlerine ekledi. Donanım alanında rekabetçi üretim yapabilmenin önemli olduğunu ifade eden Atalay, üretimde miktarın önemli olduğunu dile getirdi.

Bir üründen 100 tane yapmakla 100 milyon tane yapmanın maliyetinin aynı olmadığını da sözlerine ekleyen Atalay, Çin'de üretim maliyetinin daha ucuz olması nedeniyle doğal olarak donanım üretiminin de oraya kaydığını da belirtti. Son olarak Atalay'ın üretimin Çin kaynaklı olmasının önemli bir tehdit ve tehlike oluşturduğunu vurguladığını da ekleyelim.

Mesaj gönderme, sesli görüşme, görüntülü görüşme, e-posta, konum paylaşma, görüntüleme, not alma ve saklama gibi özelliklere sahip olacak olan yerli iletişim platformu İletee, yerli bir cep telefonu üreticisi ile birlikte pazara sunulacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.