Kodlama bilgisi olmadan Alexa'yı kişiselleşitirmek: Blueprints

Kodlama bilgisi olmadan Alexa'yı kişiselleşitirmek: Blueprints

Akıllı sanal asistan pazarı özellikle Kuzey Amerika ülkelerinde oldukça rekabetçi bir boyuta geliyor. Google'ın Google Home'u ve Amazon'a ait ürün Alexa arasındaki savaş ise giderek kızışıyor. Ancak kullanıcı deneyimini daha fazla ön plana çıkarabilen Amazon, şimdilik  daha yıkıcı bir teknoloji Google Home'un önüne geçmiş durumda.

2022'de ABD hane halkının yüzde 55'inin evinde bir akıllı sanal asistan olması bekleniyor. Bu konuda oldukça iddialı olan Amazon ise daha kişisel deneyimler yaratmak için Alexa'ya yeni bir özellik eklediğini duyurdu. “Skill Blueprints” adını alan özellik ile kullanıcıları, Alexa'yı kişiselleştirebilecek.

Kodlama bilgisine ihtiyaç yok

Amazon'un yaptığı basın açıklamasına göre, Alexa Skill Blueprints'in kullanımı oldukça kolay. Herhangi bir kodlama bilgisine gerek kalmadan, kişiler sadece web sayfasındaki şablonları doldurarak çok kısa sürede Alexa'larını kişiselleştirebilecekler.

Örneğin  “Alexa, dünyanın en iyi annesi kimdir?” sorusuna kullanıcılar kendi cevaplarını ekleyebilecekler. Bebek bakıcısını yönlendirebilecek, kendi masalları ve hikayelerini ekleyebilecek hatta bunları interaktif hale bile getirebilecekler.

Amazon oluşturulan yeni becerilerin yalnızca Amazon hesabına kayıtlı cihazlarda görülebileceğini belirtiyor. Özellik,  kişiselleştirilmiş reklam yaratmada pazarlamacılara yeni kapıların açılacağının sinyallerini veriyor.

Bu arada Alexa, yeni özellikle farklı mizahi karakterlere de sahip olabiliyor. Örneğin, interaktif bir macera hikayesi oluşturulacağı gibi, aileden birinin şakaları ile de çocukların eğlenebileceği belirtiliyor.

Yapay zeka tabanlı öğrenme araçlarının öğrencilerin araştırma ve işbirlikçi öğrenme becerilerini geliştirdiği birçok araştırmada kanıtlandı. Ancak söz konusu, küçük çocuklar olduğunda bu durum biraz endişe yaratabiliyor. Zira, bazı eğitimcilere göre çocukların AI cihazları ile olan ilişkileri onların bilişsel ve sosyal becerilerini olumsuz etkileyebiliyor. Bu, daha küçük yaştaki çocuklarda anti-sosyal davranışlar, teknolojiye bağımlılık gibi yan etkiler ile ortaya çıkabiliyor. Konu her ne kadar kişiselleştirilme açısından markalara ve göreceli olarak tüketiciye değer katsa da, küçük çocuklar adına cihazın dezavantajlarını da değerlendirmek gerek gibi.

Alexa Skill Blueprints'den, şimdilik ABD'deki kullanıcıları  faydalanabiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.