Zuckerberg, Facebook'un iş modelini değiştirmekten bahsetmek istemiyor

Zuckerberg, Facebook'un iş modelini değiştirmekten bahsetmek istemiyor

Facebook mecliste bir kez daha Cambridge Analytica krizi ve Facebook'un gizlilik politikası hakkında ifade verdi. İfade esnasında Mark Zuckerberg'e sorular soran vekillerden biri ise Zuckerberg'ü oldukça sarstı.

Kaliforniya'nın 18. Başkanlık Bölgesi ABD Vekili Anna Eshoo, ilk sorusunu yöneltmeden önce yaptığı açıklamayla sorgunun zorlu geçeceğinin sinyallerini verdi:

İlk olarak, demokratik kurumlarımızın ülkemizde bir stres testinden geçtiğine inanıyorum. Özel bilgilerimizi olası kötüye kullanımlardan endişe duymadan sunmak, sadece sorumsuzca.

Sorgu öncesinde seçmenlerinden Zuckerberg'e sormak istedikleri soruları kendisine iletmelerini isteyen Eshoo, bunun sonucunda Zuckerberg'i dört dakikalık bir "evet ya da hayır" soru turuyla terletti. İlk etapta "evet ya da hayır" sorularını zorlanmadan cevaplayan Zuckerberg, konu iş modeli sorusuna geldiğinde oldukça zorlandı.

Eshoo bu konuda Zuckerberg'e şu soruyu yönellti:

İş modelinizi bireysel gizliliğin korunmasını gözetecek şekilde değiştirmeye niyetli misiniz?

Zuckerberg ise ilk etapta soruya doğrudan yanıt vermedi:

Kongre üyesi, veri miktarını azaltmak için değişiklikler yaptık ve devam ediyoruz...

Tam da bu noktada Eshoo, Zuckerberg'in sözünü keserek sorusunu kelimesi kelimesine tekrar etti. Zuckerberg ise bu soruyu şu cümlelerle yanıtladı:

Kongre üyesi, bunun ne anlama geldiğinden emin değilim.

Sorgunun ilk soruları da oldukça dikkat çekiciydi. Örneğin Eshoo'nun yönelttiği: "Demokrasimizi koruyan bir platform yürütmek için ahlaki sorumluluğunuz olduğunu düşünüyor musunuz? Evet veya Hayır?" sorusuna Zuckerberg küçük bir tereddütün ardından "Evet" cevabını verdi. Konuşmanın ilerleyen kısmında Eshoo, Facebook'un kullanıcılara kişisel verilerini üçüncü taraf şirketlerle paylaşmak için izin seçeneği sunulup sunulmadığını sorduğunda ise Zuckerberg şu cümleleri sarf etti:

Kongre üyesi, evet, platformumuz bu şekilde çalışıyor. Her hangi bir uygulamaya giriş yapmadan önce onlara izin vermeniz gerekiyor.

Eshoo ise bu noktada görüşlerini belirtti:

Bunu yapabilmek için bir mayın tarlasına adım atıldığını ekleyeyim ve bunu sade bir dille şeffaf, açık bir şekilde yapmak zorundasınız: 'Verinizle şunları yapacağız, bunun olmasını ister misiniz?' Bence iş burada bulanıklaşıyor, bence ne anlatmak istediğimi biliyorsun.

Bu sorugunun en ilginç yanlarından biri de Zuckerberg'ün, büyük oranda kullanıcı verisine erişmiş olan uygulamaların şirket içinde soruşturulduğunu söylediğinde Eshoo'nun bunu anlamaması oldu. Eshoo, bu ne anlama geliyor dediğinde, Zuckerberg büyük oranda verinin miktarını ve bu veriye sahip olan tarafların kimler olduğunu netleştirmeden cevabını tekrar etti.

Bu arada üçüncü parti uygulamaların eriştiği veriler arasında Zuckerberg'in verilerinin de olduğunu belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.