Dijital pazarlamaya dair trendleri konuştuğumuz Webrazzi Dijital 2018 konferansımızda Onedio kurucusu Kaan Kayabalı ve Onedio Videodan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Samet İnanır ile "What is Next in Content Strategy?" başlığı altında İçerik pazarlamanın geleceği konuşuldu.
Güncel Onedio rakamlarının paylaşıldığı oturumda Kaan Kayabalı Onedio.com'un ayda 27 milyon farklı kişi tarafından ziyaret edildiğini ifade etti. Rusça sitelerinin 7 milyon aylık tekil ziyaretçi çektiğini söyleyen Kayabalı, aynı zamanda testlerin rusça sitede oldukça popüler olduğunu da belirtti.
Türkiye'de mobil trafiğin genellikle sosyal ağlar üzerinden geldiğini söyleyen Kayabalı, Rusya'da mobilde yandex ve wecontact'in trafik kaynağı olarak konumlandığını da sözlerine ekledi. Rusya'daki operasyon yönetmenin kültür ve dil farkı nedeniyle zorlu olduğunu ancak bunun yanında karlı bir operasyon olarak öne çıktığını da belirtti.
İçerik tüketiminin genel olarak Facebook, Instagram ve YouTube gibi sosyal ağ mecralarına kaydığını ifade eden Youtube'da 2 milyon kişiye ve günlük 3 buçuk milyon izlenmeye ulaştıklarını belirtti. Instagram'da 1,5 milyon'a ulaşan bir topluluk bulundurduklarını söyleyen Kayabalı Onedio'da ise 2 buçuk milyonluk bir topluluğa sahip olduklarını vurguladı.
Arda Kutsal içerik üretimi konusunda sevdiği alanları anlatırken Kayabalı ünlüler ile çektikleri videoları sevdiğini söyleyerek "Keyifli geçiyor." dedi.
Konu Facebook'un yaşadığı krizle birlikte haber kaynağı algoritmasını değiştirmesine geldiğinde ise, Facebook krizinin yayıncıları ciddi anlamda etkilediği konuşuldu. İçerikleri kendi sahip oldukları alanlarda büyütmek üzere çalıştıklarını belirten Kayabalı, Facebook ya da YouTube'da topluluk oluşturmak yerine mobil uygulamaya odaklandıklarını vurguladı.
1 yıl içinde Facebook'tan gelen trafiğin 1 yıl içinde yüzde 40 oranında düştüğünü belirten Kayabalı, bu noktada 1 buçuk yıldır yeni stratejiyi denemelerinin faydasına da değindi. Yaşanan bu düşüşün ardından arama motoruna ve direkt trafiğe odaklandıklarını söyleyen Kayabalı, şu anda günlük 2,5 milyon ziyaretçinin 800 bininin Facebook üzerinden geldini belirtti. Kayabalı, eskiden trafiğin yüzde 60'ının Facebook'tan geldiğini söylemeyi de ihmal etmedi. Kayabalı son olarak bu konuda Facebook'ta gelen trafik düşmesi dolayısıyla yazılı içeriklerde sorun olmadığını ancak video erişimlerinin düştüğünü belirtti.
Bu erişim krizi konusunda Samet İnanır kullanıcı alışkanlıkların değişimini de vurgulayarak izleyicilere en son ne zaman internete girmek tabirini kullandıklarını sordu. Video içerik dünyasının Twicth dışında 2 şirketin tekeline kaldığını belirten İnanır, bu şirketlerin bilgilendirme yapmadan yaptığı değişikliklerin tüm endüstriyi etkilediğini de sözlerine ekledi.
Facebook'un bu konuda sert değişiklikler yaptığını belirten İnanır, Youtube'un ortalama izlenmeyi nasıl saydığına dair bir kesinlik bulunmadığını da ifade etti. Aynı zamanda konuşmada YouTube'un herhangi bir içeriği neden trending'e soktuğunu ya da oradan neden çıkardığını sorgulayan İnanır, bu konuda bir bilgilendirmeye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. İnanır, prime time ile dijitalin hala mücadele içinde olduğunu da sözlerine ekledi.
İnanır'ın gündeme getirdiği konular arasında 1 YouTube izlenmesinin hangi metrike göre kabul edildiği, ne kadar izlendiğine dair var olan denetleme mekanizmaları ve 1 milyon izlenme başına performansın nasıl ölçümlendiği vardı. İçerik tüketim alanlarının da tartışıldığı konuşmada Kayabalı, Twitter'dan içerik tüketimine devam ettiğini ancak Hikayelerin kopyalanmasının ardından Snapchat'i bıraktığını belirtti.
Onedio'nun kendi platformuna odaklanmasına da değinen Kayabalı, uygulamaya öncelik vermenin yanı sıra video alanında Youtube'da bir izleyici kitlesi oluşturmak istediklerini belirtti. YouTube'da 2 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirten Kayabalı, bu alanda 25 kişilik bir ekibin çalıştığını da belirtti. Oturumda Onedio'nun toplam ekibinin ise freelancerlar dahil 120 kişi olduğundan da bahsedildi.
Her yıl yüzde 100'ün üzerinde büyüme kaydeden Onedio, gelirini de yüzde 25 oranında arttırıyor. Bahsedilen alanların yanı sıra programatik ve native pazarlama üzerinden gelir elde eden Onedio big data alanında da çalışmalar yapıyor. İçerik bakımından videoya odaklanan Onedio ekibi içerik tüketiminin de sosyal ağların videoyu öne çıkarması ile o yöne kaydığını düşünüyor.
Oturumda video içerik tüketiminin yaş ile ilgili olduğuna değinilirken, videonun gelecekte aynı kitleye hitap edip etmeyeceği de tartışıldı. Bu konuda Samet İnanır videonun geleceğinin Twitch gibi canlı yayın yapan platformlar olduğunu söyledi. Gelecekte de video içerik tüketileceğini ancak adının o içeriğe video isminin verilmeyeceğini söyleyen inanır, bu içerik türünde günlük 3-3.5 saat yayın yapılacağını da ön görülerine ekledi. Üstelik yaş aralığına gençlerin yanı sıra 60 üstü kişileri de ekledi.
Arda Kutsal reklamverenler üzerinden konuya yaklaşarak, canlı yayının iyi bir seçenek olduğunu söyledi. Kutsal'ın gelecekte canlı yayın üzerine yeni reklam modelleri geliştirilebileceği önermesine ise İnanır, dijitalin TVleşeceğini öne sürdü. Bu noktada dijitaldeki geçici trendlere vurgu yapan İnanır, fenomenlerin Influencerlara dönüşmesine değinerek reklam tarafında 3-10 dakika arasındaki içeriklerle 180 dakikalık prime time ile rekabet ettiklerini belirtti.
Bu noktada Canlı dijital yayın konusunu gündeme getiren Arda Kutsal, bunun maliyetli bir içerik türü olduğunu da belirtti. Kayabalı ise içerik işindeki en büyük problemin gelir elde etme olduğunu gündeme getirdi. YouTube reklam gelirinin yanı sıra reklam işbirliklerinin de kısıtlı olduğunu söyleyen Kayabalı, 1 milyon izlenmenin ortalama 150 dolarlık bir getirisi olduğunu ve Influencerların belli markalarla çalışabilediklerini ifade etti.
YouTuber ve Netflix kalitesi arasında ciddi bir boşluk olduğunu söyleyen Kayabalı, Türkiye'de Vice ve Buzzfeed gibi bir üretici olmadığına dikkat çekerek o alanı sahipleneceklerini belirtti.
Samet İnanır, Influencerların yerini ünlülerin alacağını belirttikten sonra kadınların daha çok içerik paylaşımında bulunduğu için dijital içeriklerin genellikle kadınlara hitap edeceğini de öngörülerine ekledi. "Aynı ben", Aynen" ve "Çok sevimli" yaklaşımlarıyla içeriklerin daha fazla erişim aldığını söyleyen İnanır, dijital reklamların yüzde 70'inin kadınları hedeflediğini hatırlatırken kadın kullanıcıların 4 milyar soru çözdüğünü de belirtti. İnanır, canlı yayın saatleri için ise gece 00.00 - 01.00 arasını önerdi.