Sertan Eratay: Tasarım süreci sürdürülebilir olmalı

Sertan Eratay: Tasarım süreci sürdürülebilir olmalı

Pazarlama dünyasına yönelik dijital trendlerin konuşulduğu Webrazzi Dijital İstanbul'da McKinsey & Company'de Dijital Lider olarak görevini sürdüren Sertan Eratay sahne aldı.

Konuşmasına yıkıcı iş modellerinin klasik iş modellerinin yerini aldığını bir dönemde yaşadığımız günümüzde tasarım odaklı düşünce sisteminin hakim olduğunu söyleyen Eratay,  tasarıma yatırım yapan şirketlerin 10 yıllık bir periyotta ortalamanın üstünde bir kazanç getirdiğini söyledi.

Eratay, tasarım süreçlerinin iş dünyasına entegrasyonu sürecinde şirket olarak 5 adımlık bir öneri listesi olduğunu belirtti. Yol haritasına veri analizi ile başladıklarını belirten Eratay, problemi analiz ile çözdüklerini söyledi. Eratay, müşteri segmentasyonlarının çözümün önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Tasarım süreci işin başlangıcına değil tüm sürecine dahil olduğunu söyleyen Eratay, tasarımın yaşayan bir döngü olduğunu belirtti. Tasarımın sürekli test edilmesini söyleyen Eratay, bu test çalışmalarının sürdürülebilir bir süreç olması gerektiğini de ekledi.

Bu süreçteki üçüncü adımı fikirleri prototipler ile göstermek gerektiğini söyleyen Eratay, fikirler üzerine konuşmanın zor olduğunu ancak tasarımsal prototipler ile müşterinin ürünü daha net anlayabileceklerini paylaştı.

Bu süreçte dördüncü adım olarak ölçümlemenin önemli olduğunu söyleyen Eratay, şirketlerin hedefleri doğrultusunda yaptığı tasarımlar ile işin ölçümlenmesi, optimize edilmesi ve güncellenmesi gerektiğini belirtti.

Son olarak tasarım sürecinın dışarıdan temin edilen bir aktivite gibi görülsede dünyada pek çok teknoloji alanına yatırım yapan şirketin bunu artık şirket içinde yaptıklarını söyledi. Bu süreç organizasyonun birçok alanına yayılırken, pazarlamadan satışa ve IT'ye kadar departmanlar arası ortak çalışmaların arttığının altını çizdi.

Konuşmasına McKinsey olarak bu alanda yaptıkları projeler hakkında konuşmasına devam eden Eratay, IKEA ile partnerlik yaparak tüketicinin hayatını kolaylaştıran bir bisiklet modelini gösterdi.

Çevre ile dost olan bisiklet tüketicinin hayatını kolaylaştıran özellikleri ile dikkat çekiyor. Ürünün 22 milyon dolar gelir getirmesi bekleniyor.

Tasarım odaklı düşünce sistemine dayalı bir başka örneği spor bir araba modeli ile gösteren Eratay,  dünyanın en hızlı seri üretilen otomobilini Koenigsegg ile tasarladıklarını söyledi. Eratay, tasarımın markanın ilerici ancak zamansız hissini sürdürme hedefiyle başladığını belirtti.

Şirketlere yönetim danışmanlığı veren McKinsey'in dijital dünyaya yönelik çalışmalarını linkten takip edebilirsiniz.

Türkiye İş Bankası'nın katkıları ile sunduğumuz Webrazzi Dijital'i canlı yayından izlemek için burayı tıklayabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.