Mobil reklam harcamalarının ne kadarı gerçek kullanıcıya harcanıyor?

Mobil reklam harcamalarının ne kadarı gerçek kullanıcıya harcanıyor?

Webrazzi Dijital 2018 konferansımızda dijital pazarlamayı, dijital dünyanın markalara ve tüketicilere getirdiklerini ve getireceklerini konuşmaya devam ediyoruz.

Ankara merkezli mobil reklam platfromu AppSamurai'ın kurucularından Emre Fadıllıoğlu, mobil reklam harcamalarının ne kadarının gerçek kullanıcı için harcandığına dair önemli bilgileri konferansımızda dinleyicilerle paylaştı.

Mobil uygulamaları kullanırken, her gün birçok reklamla karşılaşıyoruz. Bu reklamların ne kadarının gerçek kullanıcıya ulaştığı hakkında bilgilerini aktaran Fadıllıoğlu, ilk olarak geçtiğimiz yıl gündem olan Uber - Fetch davasına değindi. Uber, dijital reklam ajansı Fetch'e reklamlarının sahte olduğunu ve kendilerine sahte kullanıcı gönderdiğini öne sürerek 40 milyon dolarlık dava açmıştı. Geçtiğimiz yılın ortasında, hızlı tüketim devlerinden P&G de dijital reklam bütçesinde 100 milyon dolarlık bir kesintiye gitmişti. Bu kesintiye rağmen P&G satışlarının arttığını da hatırlatalım.

Emre Fadıllıoğlu, sadece 2018'de, uygulamalardaki sahte reklamlarının bedelinin, 2 milyar dolar gibi büyük bir meblağ olduğunun altını çizdi. Mobil uygulama indirme envanterindeki sahtecilik oranının değerinin yüzde 40 olduğunu söyledi. Forrester araştırmasına göre pazarlama ekiplerinin hedeflerine ulaşmasında en büyük etkenin, yüzde 33'lük bir dilimle fraud olduğunu da dinleyicilerle paylaştı.

Mobil reklam dikeyindeki en büyük problemlerden birinin fraud olduğunu belirten Emre Fadıllıoğlu, 3 bin 500'den fazla uygulama reklamları üzerine çalışan şirket olduğunu söyledi. Reklamların büyük bir kısmının fraud yüzünden azaldığını belirten Fadıllıoğlu, halihazırda mevcut olan fraud çeşitlerinden de bahsetti.

Gerçek indirmelerin ilk iki saatte gerçekleştiğini, saniyeler içinde yüklenen uygulamalarda sahte kullanıcı olduğunu söyleyen Emre Fadıllıoğlu, sahte reklamcıların uygulamadaki fazla clickler ile organik kullanıcıyı bile kendi göndermiş gibi gösterdiklerini açıkladı. Fraud'un en büyük problemlerinden biri olan spamming yapan ve yapmayan reklamcıların farkını da bir grafikle açıkladı.

Son dönemde artış gösteren reklam çiftliklerinden de bahseden Emre Fadıllıoğlu, fraud'un çözümünün, dönüşüm oranlarının kontrol edilmesi, hedeflenen ülke ile kullanıcının geldiği ülkenin tutarlı olup olmadığına bakılması, tıklamadan yüklemeye kadar geçen zamanın kontrolü, uygulama içi event kontrollerinin yapılması, yükleme sayılarının sürekli kontrol edilmesi ile yapılabileceğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.