Zuckerberg'e özel Messenger mesajlarını silme aracı herkese açılıyor

Zuckerberg'e özel Messenger mesajlarını silme aracı herkese açılıyor

Geçtiğimiz hafta Mark Zuckerberg'ün şimdiye kadar Messenger mesajlarını gönderdikten sonra dahi geçmişe dönük olarak silme özelliğine sahip olduğu ortaya çıktı. Bu özelliğin basına sızmasıyla birlikte Facebook bu gizlilik aracının herkese açılacağını duyurdu.

Geçtiğimiz Cuma günü sadece Mark Zuckerberg ve diğer yöneticilere açık olduğu fark edilen bu özellik, yeni tartışmalara da yol açmış oldu. Zuckerberg ile mesajlaşan üç farklı kaynak, mesaj kutularındaki mesajların kaybolduğunu da doğruladı. Silinen mesajlar sohbet kayıtlarında görülmediği gibi Facebook’un Bilgilerinizi İndirin aracında da görülmüyor.

Facebook'un iddiası ise bunun bir güvenlik önlemi olduğu yönünde. 2014 yılında gerçekleşen Sony hacklenmesini gerekçe olarak gösteren şirket, yöneticilerin kişisel iletişimlerinin sızmaması için bu güvenlik önlemini aldığını söylüyor. Facebook aynı zamanda bu yönetici özelliğinin önümüzdeki aylarda herkese açacağını da belirtti. Bir Facebook sözcsünün bu konuda bir e-posta üzerinden yaptığı açıklama şu şekilde:

Şimdi daha geniş bir mesaj silme özelliği hazırlayacağız Bu biraz zaman alabilir. Ve bu özellik hazır olana kadar, artık yöneticilerin mesajlarını silmeyeceğiz. Bunu daha erken yapmalıydık ve yapmadığımız için üzgünüz.

Bu özelliğin keşfedilmesinin ardından herkese açılacağının duyurulması ise şirketin bir kez daha eleştiri yağmuruna tutulmasına neden oldu. Bu arada Messenger'ın bir gizli konuşma modu olduğunu da hatırlatalım. 2016'da iOS ve Android uygulamaları için yayına alınan bu özellik sayesinde kaybolan mesajlar atabilmeniz mümkün. Ancak Zuckerberg ve diğer yöneticilerin kullandığı özellikte atılan mesajları silebilmeniz söz konusu.

Cambridge Analytica skandalıyla birlikte veri güvenliği ve gizliliği konusunda mercek altına alınan Facebook, ay başında Messenger uygulamasından gönderilen tüm bilgileri taramasıyla da gündeme gelmişti. Şirket yakın zamanda veri erişim sınırlaması planlarıyla ilgili güncellemeleri duyurarak ortamı sakinleştirmek için harekete geçti. Ancak Federal Ticaret Komisyonu tarafından başlatılan soruşturma düşünüldüğünde suların yakın zamanda durulacağını söylemek pek de mümkün değil.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.