Ford, kripto para tabanlı araçlar arası iletişim platformu için patent aldı

Ford, kripto para tabanlı araçlar arası iletişim platformu için patent aldı

ABD’li sürücüler yakında Ford Motor tarafından üretilen otomobillerinde araçtan araca kripto para transferi gerçekleştirebilecekler. Bu sistem Ford tarafından, gidecekleri yere daha hızlı varabilmek için önüne geçmek istedikleri araca ödeme yapmak isteye sürücüler için geliştirildi.

Ford Motor’un yan kuruluşlarından birinin ABD Patent ve Tescil Ofisine Cooperatively Managed Merge and Pass (CMMP) (ortaklaşa yönetilen birleşme ve geçiş)ismi ile 2016 yılında yaptığı başvuru onaylandı.

CMMP, kendi ekosistemi içerisinde ve yolda giderken araçlar arası iletişim kuran bir kripto para platformu. Sistem araçların kendi aralarında iletişim kurarak ve veri paylaşımı ile trafiğe ait belirli şablonlar çıkartabilmesine olanak tanıyor. Sistem ayrıca sürücü ile ilgili veri toplayıp depoluyor, Facebook’un kullanıcı verileri ile ilgili skandalından sonra pek de hoş karşılanacak bir özellik gibi durmuyor.

CMMP sistemine dâhil olan araçlar ikiye ayrılıyorlar; tüccarlar ve tüketiciler. Tüccar araçlar trafikte daha yavaş olan şeritlerde ilerleyerek, istedikleri yere daha hızlı varmak isteyen tüketici araçlara kendilerini geçebilmeleri için yer ve zaman kazandırıyor. Tabii CMMP kripto parası karşılığından. Ücretler ise tüketici aracın trafikte ne kadarlık bir avantaj sağlamak istediğine göre değişiyor. Patent başvurusunda sistemde CMMP kripto parası dışında bitcoin ya da diğer kripto paraların kullanılıp kullanılamayacağına dair bir açıklama yapılmıyor.

Proje heyecanlı bir girişimin ICO'su gibi görünse de, 2022 yılına kadar elektrikli araçlara 22 milyar dolar yatırım yapmayı hedefleyen Ford onlardan biri değil. Mobil sistemlerle de ilgilenen Ford 1 milyar dolarlık bir fonu da yapay zekâ çalışmaları için ayırmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.