Bobby Lee ile kripto para ekosisteminin problemlerine dair konuştuk

Bobby Lee ismini İstanbul’da ağırlamışken, konuşması bittikten sonra kripto para ekosistemi üzerine bir söyleşi de gerçekleştirme imkanı bulduk.

İlk olarak, kripto para madenciliği sektöründe son zamanlarda gündemi meşgul eden elektrik tüketimi problemini sorduğumuz Lee, bu konuya diğer bütün madencilik operasyonları gibi yaklaşılması gerektiğini, herhangi bir değerli maden ya da petrol, doğal gaz gibi ürünlerin toprak altından çıkartılırken belirli miktarda enerji harcandığını ve kripto para madenciliği operasyonunun temelinde güvenliğin sağlanabilmesi için gerekli olan işlem gücünün elektrik tüketimini de dolaylı olarak arttırdığını anlattı.

Çin’de yaşanan kripto para madenciliği operasyonlarına gelen yasağın ise çoğunlukla kaçak elektrik kullanan operasyonlar sebebi ile gerçekleştiğini açıklayan Lee, yeni düzenlemeler ile ülkenin tekrar madencilik operasyonlarına kapı açabileceğini de belirtti.

Geçtiğimiz günlerde ilk beta sürüm uygulaması yayınlanan Lightning Network’ün, bitcoin ölçeklendirme sorununa karşı off-chain (ana blockchain dışı) bir çözüm getirdiğini ancak bunun karşılığında bitcoin ağının daha merkezcil bir hale gelip gelmeyeceği konusuna ise zamanın açıklık getireceğini belirten Lee, bitcoin networkünde ki ölçeklendirme sorunu için off-chain çözümler yerine bitcoin-cash çatallanmasında olduğu gibi on-chain ve blok limitini yükselten çözümlerin taraftarı olduğunu söyledi. Bitcoin-cash’in, Satoshi’nin bitcoin whitepaperinde açıkladığı asıl fikrine sadık kaldığını anlattı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.