Facebook sayfalarının erişim yakalamak için yeni çılgınlığı: BFF

Facebook sayfalarının erişim yakalamak için yeni çılgınlığı: BFF

Bir takım Facebook sayfaları bir süredir kullanıcılara yoruma BFF yazmalarını, eğer BFF yazısı yeşile dönerse hesaplarının güvende olduğunu, siyah kalıyorsa hesabın güvende olmadığını söylüyor. "Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, BFF kelimesini icat etti." diye başlayan cümlenin ardı ise ilginç. Facebook'ta erişim yakalamak adına kullanıcıların yorum yapmasını amaçlayan bu sayfalar aslında kullanıcıların güvenini de suistimal etmiş oluyor. Teknoloji okur yazarı olmayan birçok kullanıcının inandığı bu içerik türünün ise gerçek bir dayanağı bulunmuyor.

Bu göderinin altına BFF yazın eğer yazınız yeşil oluyorsa hesabınız güvendedir olmuyorsa değildir.

Gepostet von AMEDSPOR Barikat am Montag, 12. Februar 2018

Zira açılımı Best Friend Forever (sonsuza kadar en iyi arkadaş) olan BFF kelimesi, tıpkı Tebrikler ve Öptüm gibi Facebook'un tıklanabilir kelimelerinden biri. Facebook'un bu kelimeleri tıklanabilir kılmasının nedeni ise sosyal ağdaki yorumlara hareketlilik kazandırmak istemesiydi. Görünen o ki gönderilerini daha fazla ulaştırmayı isteyen Sayfalar yorumu ön planda tutan Facebook'un algoritmasını suistimal ediyor.

Bu renkli kelimelerin benzer bir örneği ise Hogwarts'ın Harry Potter ve Felsefe Taşı kitabının 20. yıldönümünde Harry Potter, Slytherin, Gryffindor, Hufflepuff ve Ravenclaw kelimelerinde görmüştük.

Facebook sayfalarının, kullanıcıları kandırarak sürdürdüğü bu erişim mücadelesi aslında kendileri için de bir tehlike arz ediyor. Zira geçtiğimiz Aralık ayında bu tarz etkileşim odaklı gönderilere savaş açan Facebook, bu gönderileri "engagement bait" olarak tanımlamıştı. Üstelik engagement bait kullanan sayfalara erişim kısıtlaması getireceğini de açıklamıştı.

Yani şu anda  engagement bait kullanan sayfaların tespit edilmesiyle sayfaların tüm içeriklerindeki erişim, haber kaynağı algoritması tarafından azaltılıyor. Dolayısıyla bu uygulama ile sadece bir içeriğin değil toplamda tüm sayfanın erişiminin düştüğünü söylemek mümkün. Bu noktada sadece kullanıcıların değil sayfa sahiplerinin da bu tarz içeriklere dikkat etmesinde fayda var. Haber kaynağı algoritmasının değişimiyle başlayan bu gönderiler, Cambridge Analytica Krizinin gündeme gelmesiyle artış göstermesi oldukça şaşırtıcı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.