Çeşitli nedenlerle diyet yapmaya başlıyoruz, kimi zaman diyete uymakta zorluklar yaşayabiliyoruz ve yaptığımız diyeti takip etmesi için dış etkenlere başvurmak zorunda kalıyoruz. Bunun için Fitbit ya da Apple Watch'tan sıkıldıysanız yepyeni bir yöntemle sizi tanıştıralım; diş yüzeyine yerleştirilen minik sensörler.
ABD'nin Boston kentinde bulunan Tufts University yetkilileri tarafından geliştirilen cihaz, yediğiniz her lokmanın takibini yapıyor. İki milimetre ve kare olarak tasarlanan ve diş yüzeyine yapıştırdığınız cihaz, her ne kadar diyetinizi düzenlemeye yardımcı olsa da uzmanlar, halihazırda aranızın kötü olduğu yemeklere tamamen düşman olabileceğinizin de altını çiziyor.
Sensörün işleyişi ise basit olarak şu şekilde açıklanıyor; sensörün merkezi katmanı değiştikçe farklı kimyasallarla (tuz, etanol) karşılaşıyor ve elektrik özellikleri değişiyor. Daha sonra farklı bir radyo dalgası spektrumunu iletiyor. Sensör şimdilik yama halinde ve glikoz, tuz ve alkol ile ilgili bilgileri bir mobil cihaza kablosuz olarak bilgi iletmek üzerine tasarlandı.
Böylesine basit ve ucuz bir tasarıma sahip olan sensör, gelecekte geniş çapta kullanılabilir hale getirilebilir. Bu, bir çalışmanın besinlerini izlemek için ucuz bir yola gereksinim duyan araştırmacılara ya da diyetlerini kontrol altına almak isteyenlere ve araştırmacılar için önemli bir gelişme olabilir. Sonuçta, yediğimizi ve yediklerimizin miktarının ne kadar olduğunu hatırlamakta çok kötü olabiliyoruz. Yine de mobil kalori ve egzersiz izleme uygulamaları, insanların her öğününe gereğinden fazla dikkat etmesine neden olduğu için obsesif kompulsif bozuklukların da bu şekilde önü açılıyor olabilir.
Sensörün gerçekten işe yarayıp yaramadığı ya da herhangi bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı ilerleyen dönemde belli olacaktır diye düşünüyoruz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap