Dünyanın en saygın üniversitelerinden MIT'te görev alan araştırmacılar okyanuslardaki yaşam çeşitliliğini gözlemleyebilmek için yeni bir robotik balık ürettiler. Robotik balık, özellikle mevcut robotik prototiplerin, doğal yaşam alanlarında deniz yaşamını incelemek için yeterli platform sağlayamadığı yerlerde kullanılacak.
SoFi adını alan robotik balık, rengi ve görünümüyle yavru bir beyaz balinayı andırıyor. SoFi adını alan silikon biyonik balık, Robert Katzschmann tarafından hayata geçti. SoFi’nin yaratıcısı Robert Katzschmann MIT'te doktora adayı. Katzschmann, SoFi ile mevcut araştırmaların ötesine geçtikleri kanısında.
İletişimde ve hareketlilikte avantaj sağlıyor
MIT'nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı'ndan (CSAIL) çıkan SoFi, akustik iletişim modülü ile hız, dönüş açısı ve dinamik dikey dalış gibi komutları algılayabiliyor.
Eski nesil robotik balıklara göre SoFi ile çalışmak bilim insanlarına iletişim, hareketlilik gibi konularda da büyük avantajlar sağlıyor. Katzschmann, su altında hareket eden cihazların, radyo dalgaları nedeniyle genellikle teknelere bağlı olduklarını belirtiyor. Ancak sudaki akustik sinyaller çok daha uzun süre ve daha az enerji tüketimi ile seyahat edebildiği için, dalgıçlar SoFi'yi yaklaşık 20 metre uzaktan kumanda edebiliyorlar.
SoFi şimdilik, uzaktan kumanda ile yüzüyor. Ancak biyonik balığın gelecekteki sürümlerinde makine görüşü kullanılması planlanıyor. SoFi, gelecekte su yaşamı ve okyanus dinamikleri arasındaki etkileşimleri incelemek için kullanılacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap