Geçtiğimiz yıl Ekim ayında MasterCard CEO’su Ajay Banga’nın Economic Times’a verdiği bir röportajda, herhangi bir devlet tarafından desteklenmeyen kripto para birimlerinin “çöp” olduğu açıklamasından sonra şirketin kripto paralara ilişkin yaklaşımı değişmeye başladı gibi.
MasterCard Asya-Pasifik bölümü başkan yardımcısı Ari Sakari’nin Financial Times'a verdiği bir röportajda, bir hükümet tarafından yaratılmış ve destekleniyor olması şartı ile kripto para fikrine açık olduklarını belirtmişti. Sakari’nin, bir kripto para biriminin arkasında düzenleyici bir kurum var ise anonimlik yoktur ve bütün kurallara uyuyordur, böyle bir urum bizim ilgimizi çekecektir sözleri asıl kripto para birimlerinin meşruiyetine karşı bir tartışma başlatmak ister nitelikte.
Açıkçası bir çok ülke kendi içinde merkez bankaları ile ülkeye ait kripto para çıkartma fikrini geliştirmiş olsa da pek azı bu konuda bir sonuca varmaya çalıştı. Anlaşılan bir çok ülke başkalarının ilk deneyimlerinin hatalarını gözlemleme peşinde. İngiltere, Çin, Hindistan, Rusya, Dubai, İsrail'in de aralarında bulunduğu birçok ülke kendi kripto para birimini yaratacağını açıklamış olasa da Venezuela dışında bunu gerçekleştiren olmadı.
MasterCard ve Visa, kripto para satışlarına tepki olarak bu ayın başlarında kripto para borsalarından yapılan alışverişleri, alışveriş kategorisinden çıkartıp nakit avans kategorisine alınca borsada yapılan her alıştan kart şirketleri fazladan yüzde 5 daha komisyon almaya başladılar ancak bu hareket bile kredi kartı ile alımlarda çok büyük bir düşüş yaşatmadı. Kart şirketlerinin kripto paralar ile olan savaşı bu denli hızlanırken onların altında yatan teknolojiye ilgi duymadıkları anlamına gelmiyor. Hatta Sakar, MasterCard’ın araştırma ekibi MasterCard Labs’in 30'dan fazla blockchain patent başvurusunda bulunduğunu açıklamıştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap