Facebook, içerik üreticilerinin para kazanmasını sağlayan Patreon'u klonladı

Facebook, içerik üreticilerinin para kazanmasını sağlayan Patreon'u klonladı

Bir süredir YouTube'un tahtına oturmayı planlayan Facebook, şimdi de Patreon'u kopyalayarak içerik üreticilerin dikkatini çekmeyi hedefliyor. Şirketin Kasım ayında iOS için piyasaya sürdüğü Creator App, yakın zamanda Android'te yerini almaya hazırlanıyor. Bu kapsamda yeni özellikler üzerinde çalışan Facebook'un en çok dikkat çeken hamlesi ise Patreon'un klonu oldu.

Facebook, Creator App kapsamında kapalı bir beta oluşturarak sosyal medya fenomenlerinin yeni özellikler konusunda kendisine yardım etmesini sağladı. Bu beta programında şimdiye kadar bir çok özellik geliştirildi. Bu özellikler arasında; her bir içerik üreticisinin en fazla etkileşimde bulunan kullanıcılarını gösteren bir lider tahtası, kullanıcıların yorumlara özel rozetler kazanması ve videoların resmi olmayan kopyalarını kaldıran ya da gelir kaynağı konumundan çıkaran Haklar Yöneticisi bulunuyor.

Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi yapılan geliştirmelerde en çok dikkat çeken özellik içerik üreticilerin gelir elde etmesini sağlayan abonelik sistemi. Facebook bu özellikte tıpkı Patreon da olduğu gibi kullanıcıların sevdikleri içeri üreticilere aylık olarak ücretli abone olmasını sağlıyor. Facebook'un bu aylık abonelik sisteminde kullanıcılar, abonelik karşılığında özel içeriklere ulaşıyor ve hayran rozetleri kazanıyor.

Böylece Facebook da uygulama içi satın alma dünyasına adım atmış oluyor. Hayranlar aylık olarak 4,99 dolar ödeyerek içerik üreticilere abone olabiliyor. Bu arada Facebook'un test süresince bu meblağdan bir pay almayacağını belirtelim. Ancak App Store ve Google Play bu abonelik ücretlerinden yüzde 30'luk bir pay alacak. Bu da içeri üreticilerin abone başına aylık 3,50 dolar alacağını gösteriyor.

Ücretlendirme konusunda Patreon ve Facebook arasında farklar olduğunu belirtmekte fayda var. Patreon'da içerik üreticiler kendi istedikleri fiyatı belirliyor.  Üreticilere 1 dolarlık ucuz abonelik paketleri seçeneğinin de sunulduğu platformda , ortalama abonelik ücretleri 12 dolar civarında seyrediyor. Patreon ise bu abonelik ücretlerinin yüzde 5'inden pay alıyor.

Bu noktada Facebook'un orta seviyede bir abonelik ücreti belirleyerek ilk etapta işi basit tutmak istediğini söyleyebiliriz. Ancak şirket kişiselleştirilebilir ücretlendirmenin daha sonra ortaya çıkabileceğini de ifade ediyor. Facebook'un şimdilik bu ücretlerden herhangi bir pay almaması ise aslında içerik üreticilerine platformda ne kadar ihtiyaç duyduğunun bir göstergesi. Şirket bu yeni programı gelecek aydan itibaren ABD ve Birleşik Krallık'tan 10 içerik üreticiyle başlatacak.

Bu arada Facebook'un, 2015'te Twitter tarafından 50 milyon dolara alınan Niche'i kopyaladığını da belirtelim. Facebook, tıpkı Niche'te olduğu gibi içerik üreticilerinin, içerik uzmanlıklarını ve hedef kitlelerini sergiledikleri bir portfolyo oluşturmasını sağlayan bir araç geliştirdi. Bu araç aynı zamanda yine Niche'te olduğu gibi içerik üreticilerin markalarla bir araya gelmesini sağlıyor. Böylece içerik üreticiler marka işbirlikleri ya da sponsorluk anlaşmaları yapabiliyor.

Şimdilik bu modellerden herhangi bir pay almayan Facebook'un, araçları piyasaya sürmesiyle birlikte yüzde 5 ile yüzde 45 arası bir pay alması beklenebilir. Zira şirket içerik üreticilerin videolara yerleştirdiği reklamlardan yüzde 45'lik bir pay alıyor. Facebook'un bir yandan oyun yayıncıları tarafında 3 dolar değerinde tek seferlik bahşiş modelini test ettiğini de belirtelim. Eğer bir içerik üretici olarak bu yeni araçlardan faydalanmak isteseniz Facebook'un üretici topluluğuna üye olabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.