Patreon içerik üreticilerin hayranları tarafından fonlanmasını sağlıyor

Patreon içerik üreticilerin hayranları tarafından fonlanmasını sağlıyor

2013 yılında YouTube müzisyeni Jack Conte videolarını seven milyonlarca kişi olmasına rağmen sadece birkaç yüz dolar kazanabiliyordu. İçerik üretmeyi sürdürebilmesi adına daha fazla gelire ihtiyacı olan Conte, üniversitedeki oda arkadaşı Sam Yam ile Patreon üzerinde çalışmaya başladı. 50 binden fazla içerik üreticisine hizmet veren Patreon takipçilerini, ödeme yapan abonelere dönüştürüyor.

Web karikatürleri, videolar, şarkıları gibi hali hazırda ürettiğiniz içerikleri üretmeye devam etmenizi sağlayan Patreon sunduğu seçenekler ile hayranlarınızın size destek olmasını sağlıyor. Aylık desteklerin yanı sıra yeni ürünleri satışa çıkarmak için de kullanılabilen bu ödemeli abonelik modelleri, içerik üreticilerin bir bakıma marka işbirlikleri olmaksızın hayatta kalmasını da sağlıyor.

İçerik anlamında da platform farkı gözetilmiyor. Üreticiler SoundCloud ya da YouTube'da aktif olabileceği gibi hayranlarına web sitesi üzerinden de ulaşıyor olabilir. Bu noktada Patreon sadece hayranların üreticilere destek olmasını sağlıyor.

Bir üretici olarak Patreon'a giriş yaptıktan sonra kullanıcı adınızı belirliyor ve ürettiğiniz içerik türünü belirtiyorsunuz.

Daha sonrasında ise içerik kategorinizi sisteme tanımlanıyorsunuz.

Bu işlemlerin ardından ürettiğiniz içerikte çıplaklık ya da cinsel içerik bulunup bulunmadığını soran Patreon, üretici profilinizi buna göre  yetişkin içeriği olarak sınıflandırabiliyor.  

Tüm bu adımları geçtikten sonra ise Patreon'un kurucusu Jack Conte tarafından kaydedilen bir hoş geldin videosu ile karşılaşıyorsunuz. Videoda Conte, özetle dijital çağın faydalarından ve yaratıcılığın ne kadar güzel bir şey olduğundan bahsediyor.

Bu güzel karşılamanın ardından da Patreon'daki panelinizle başbaşa kalıyorsunuz. Bu panelin ayarlar kısmında profil detaylarınıza yer verirken, hakkında, ödüller, hedefler ve teşekkürler gibi kısımları da aynı panel üzerinden düzenleyebiliyorsunuz.

Yeni profilinizi oluştururken işinizi kolaylaştırmak isteyen Patreon, size panelin yan tarafında bir takım öneriler sunuyor. Profil oluştururken atacağınız her adımı rehberinde detaylı bir şekilde anlatan şirket, aynı amanda size ilham verebilecek yaratıcı profillerini örnek gösteriyor.  Profilinizi yayınladıktan sonra hayran kitlenizi geliştirmek ve Patreon'da öne çıkmak için de rehber de öneriler mevcut.

Şu anda Türkiye'de de Patreon kullanıcıları mevcut. Teyit.org ve Filme Gitmeden Önce YouTube hesabı bu kullanıcılar arasında öne çıkanlardan. Siz de sevdiğiniz içerik üreticilerine Patreon'da destek vermek isterseniz, hepsini kolayca bulmak için giriş yaptıktan sonra sosyal medya hesaplarınızı bağlayabilirsiniz. Böylece her birini manuel olarak aramanıza gerek kalmıyor.

Genelde gelir elde etmek için marka işbirlikleri yapan içerik üreticiler için Patreon, onları özgürleştiren bir seçenek. Zira markaların kendilerini özgür bırakması gerektiğini ifade eden içerik üreticiler, hayranları tarafından fonlandıklarında daha iyi ve özgün içerikler ortaya koyabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.