Girişimciler için elektrikli otomobillere yönelik 10 iş fikri

Girişimciler için elektrikli otomobillere yönelik 10 iş fikri

Konuk yazarımız Hikmet Özgözen, Borusan Otomotiv'de Yeni Ürün Geliştirme ve İnovasyon Müdürü olarak görev yapmaktadır.

İçinde bulunduğumuz yıllarda otomotiv sektöründe sakin ama büyük bir devrim yaşanıyor. Ülkelerin taşıtlara yönelik emisyon limitlerini sıkılaştırmaları ve üreticilerin emisyon ihlalleri sonucu alınan cezalarla, bu dönüşüm daha da hızlandı. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bilinen hemen tüm otomobil markaları, onlarca elektrikli modelini piyasaya sunacak. Firmalar, elektrikli otomobile yapılan bu geçişte geride kalmamak için adeta birbiriyle yarışıyor ve Çin gibi iştah kabartan pazarlarda yer edinmeye çalışıyor. Çevre bilinci yüksek bazı ülkeler elektrikliye geçişte öncü rol üstleniyor. Norveç’te elektrikli ve hibrit otomobillerin pazar payı yüzde 52’yi geçti bile.

Yakın zamanda ülkemizde de çok daha fazla elektrikli aracın yollarda olmasını bekliyoruz. Değişim ve dönüşüm rüzgarından biz de etkilenceğiz. Kuşkusuz her değişimde bazı zorluklar yaşanır ancak bu fırsatları da beraberinde getirecektir. Özellikle girişimci bakış açısıyla konuyu ele aldığımızda bu aynı zamanda yeni iş modeli olanakları anlamına geliyor.

Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla beraber oluşan ihtiyaçları karşılamak üzere uygulanabilecek iş fikirlerini sizin için derledim. Girişimcilere bu fikirleri uygulamadan önce mutlaka detaylı fizibilite ve pazar araştırmalarını yaparak ilerlemelerini tavsiye ederim. Burada yazdıklarım ise araştırmalarınız için bir başlangıç noktası olabilir. Sonuçta başarılı olmak için doğru zamanlama, yeterli pazar büyüklüğü ve finansmana ulaşılması çok önemli.

Şimdi hemen listeye geçelim:

1. Otomobil şarj netwörkü işletimi

Norveç gibi örneklere baktığımız zaman, çoğu otomobil kullanıcısının aracını evinde ve iş yerinde şarj edeceğini öngörebiliriz. Ancak şehirlerarası yolculuk veya evden ve işten uzun süreli uzakta kalma durumlarında şarj istasyonlarına ihtiyaç duyulacaktır. Ülkemizde şimdiden bu alanda yatırım yapan belli başlı firmalar var. Ancak pazarın ulaşabileceği büyüklük düşünülürse hala yeni oyunculara yer var.

2. Otomobil şarj ünitesi üretimi

Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla, bu önemli bir ihtiyaç haline gelecek. Şarj ünitesinin birçok türü gündeme gelecektir. Ücretli, ücretsiz, hızlı şarj eden, aynı anda birçok araca hizmet verebilen vs. Bu alandaki ürünlerin cihaz üzerindeki yazılım, yeni değişen yönetmelik ve tariferelere adapte olabilme yeteneği ve uzaktan müdahale imkanlarıyla farklılaşmaları mümkün.

3. Elektrikli otomobillere özel navigasyon ve şarj uygulamaları

Elektrikli otomobil sahipleri araçlarını nerede şarj edebileceklerini navigasyon uygulamaları üzerinden görmek isteyecektir. Şarj edilecek noktanın kalan batarya seviyesi ve varılacak noktaya göre akıllı seçilmesi de aranan özellikler haline gelebilir.

4. Otomobil şarj tesisatı

Siteler, apartmanlar, AVM’ler, özel otoparklar, iş yerlerine ait otopark alanları… Bunların herbiri dış koşullara dayanıklı ve güvenli bir şekilde elektrik tesisatının otopark alanlarına eriştirilmesine ihtiyaç duyacaktır. Bu alanda hızlı, ekonomik ve kaliteli çözüm üreten firmalar ayrışacaklardır.

5. Evlere yönelik güneş enerjisi depolayan sistemlerin kurulumu

Elektrikli otomobil satın alacak birçok tüketici için çevre duyarlılığı da temel tercih sebepleri arasında yer alacaktır. Ancak, otomobilinizin elektriği fosil yakıtlardan üretiliyorsa çevre korumasına hiçbir katkınız olmayacaktır. Buna engel olmak isteyen tüketiciler, araçlarının elektriğini güneşten elde edecekleri sistemlere yatırım yapabilirler. Özellikle de müstakil evi olanlar burada ilk odaklanılabilecek tüketici grubu.

6. Otomobillerin eski bataryalarının evlerde değerlendirilmesi

Birçok elektrikli otomobil üreticisi bataryalarına 8 ile 10 yıl arasında bir süre için garanti veriyor. Daha eski bataryalarınsa performansı zamanla azalıyor ve otomobil için kullanışsız hale geliyor. Ancak bu bataryaların elektrik depolamak amacıyla güneş panelleriyle entegre bir şekilde veya tek başına kullanılması mümkün.

7. Otomobili düşük tarifeli zaman dilimlerinde şarj eden akıllı sistemler

Elektrikli otomobilini evinde şarj edenlerin elektrik faturalarının artacağı bir gerçek. Ancak şarj etme zamanınızı ve sürenizi doğru ayarlarsanız, faturanızdaki bu artış minimal olacaktır. Dolayısıyla elektrik tüketimini ölçüp fatura hesaplayan ya da şarjınızı tarifelere göre akıllı bir şekilde başlatıp bitiren sistemlere ihtiyaç duyulacaktır.

8. Otomobil batarya üretim teknolojisi geliştirilmesi

Gereken yatırım miktarı ve işin ölçeği açısından diğerlerinden ayrışan bir proje olmakla beraber, bu alanda başarılı çözümler geliştiren firmaların devasa ölçeklere ulaşabileceğinde kuşku yok. Batarya teknolojilerindeki başarılı çözümler, otomobilin yanı sıra birçok elektrikli araçta kullanılabilecektir.

9. Elektrikli otomobillere yönelik yol yardımı

Şarj istasyonlarının yoğun bulunmadığı bölgelerde veya uzun yolda kimi zaman elektrikli otomobillerin şarjının tükenmesi, batarya arızası gibi durumlarda hızlı müdahale edebilecek mobil ekip hizmeti bir sigorta planı kapsamında sunulabilir. Hızlı şarj, boş bataryanın dolusuyla değiştirlmesi veya basit arızaların tamiri bu kapsamda değerlendirilebilir.

10. Elektrikli otomobiller konusunda bilgi veren online içerik platformları

Özellikle de elektrikli otomobillerin yeni bir konsept olduğu şu dönemlerde, tüketicilerin bilinçlendirilmesi çok önemli. Elektrikli otomobillerle ilgili kafalarda birçok soru var. Menzilinin ne kadar olacağı, ne kadar ekonomik olduğu, nasıl ve ne sürede şarj edilebileceği, ikinci el değerinin ne olacağı bu sorulardan sadece bazıları. Tüm bu sorulara objektif yanıtlar verebilen tüketiciyi bilinçlendiren, yazılı, görsel içerik sunan platformlara da ihtiyaç duyulduğunda şüphe yok.

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.