Avrupa Birliği'nden ABD'li teknoloji devlerine yüzde 3 vergi yolda

Avrupa Birliği'nden ABD'li teknoloji devlerine yüzde 3 vergi yolda

Google, Apple ve Facebook gibi önemli dijital gelirlere sahip teknoloji şirketleri, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan kanun tasarısı kapsamında cirolarının yüzde 3'ü gibi bir oranda vergi ödemek zorunda kalabilir. Önümüzdeki hafta kabul edilmesi beklenen ve hala değişikliklere tabi olan tasarı, yüzde 1 ile yüzde 5 arasında bir vergi oranı öngören daha önceki tasarıya da güncelleme getirmiş oldu.

Avrupa Birliği ülkeleri ve milletvekilleri tarafından desteklenen vergi, yalnızca yıllık 750 milyon Euro (924 milyon dolar) ve yıllık “vergilendirilebilir” gelirlerin üzerinde, Avrupa Birliği'nde 50 milyon Euro'nun üzerinde gelir elde eden büyük firmalara uygulanacak. Uber, Airbnb ve Amazon gibi ABD'li firmalar da 28 AB ülkesinde uygulanacak olan yeni vergi ile karşı karşıya kalabilir.

Vergilendirilecek hizmetler, hem Google gibi kullanıcı verilerini kullanan hem de Facebook gibi popüler sosyal medya devlerinin dijital reklamlarını kapsayacak. Vergi, komisyonun Airbnb ve Uber gibi ekonomi şirketlerini kapsadığı bir kavram olan “aracılık hizmetleri” sunan çevrimiçi platformlara da uygulanacak gibi duruyor. Amazon dahil olmak üzere dijital pazar yerleri de vergi kapsamı dahilinde olacak.

Teknoloji devleri, AB devletleri tarafından, karlarının bir kısmını İrlanda ve Lüksemburg gibi düşük vergili üye ülkelere yeniden yönlendirerek çok az vergi ödemekle suçlanıyorlar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.