Venezuela Devlet Başkanı 5 milyar dolarlık Petro satıldığını açıkladı

Venezuela Devlet Başkanı 5 milyar dolarlık Petro satıldığını açıkladı

Venezuela, ABD’nin uyguladığı ekonomik ambargoyu atlatabilmek için kendi petrolü ile destekli bir kripto para piyasaya sürdü. Karakas’ta Venezuela Sosyalist Partisinin bir toplantısında konuşan devlet başkanı Nicolas Maduro, Petro kripto paranın ön satışlarından 186 bin kayıtlı satış ile 5 milyar dolar gelir elde ettiklerini açıkladı.

Toplantı sırasında bu ön satıştan elde edilen gelirin “ülkenin ihtiyacı olan her yerde” kullanılacağını anlatan Maduro, bu kripto paranın daha geniş bir ekonomik çözüm sürecinin de bir parçası olduğunu belirtti.

Marduro’nun Petro kripto parasının yaratılmasında bir süre sonra atadığı, Petro’yu gözetmek ve dünya piyasalarında konumlandırmakla görevlendirdiği gözetmen Carlos Vargas ön satışlara 127 ülkeden 83 bin farklı kişinin katıldığını ve bu rakamlarlar arasında 3523 girişimci bulunduğunu belirtti. Kripto paranın ön satışlarına 171 bin kişi kayıt yaptırdı.

Venezuela hükümetine ait olduğuna inanılan bir NEM cüzdanda hala 100 milyon adet Petro Başkan Marduro’nun emrinde dağıtılmayı bekliyor. Marduro daha önce yarattıkları kripto paranın, ülkenin parasal egemenliğini geliştirdiğini ve belirli mali engelleri aşmasına yardımcı olduğunu belirtmişti.

Marduro yaptıkları bu ekonomik manevranın her ne kadar başarılı olacağına inansa da, ülkede ki herkes aynı görüşte değil. Ülkenin muhalefet partisi, Petro’nun illegal ve anayasaya aykırı bir şekilde ülkenin petrol rezervlerini ipotek altına aldığını savunuyor. Ayrıca ülkenin Ulusal Meclisi Petro’yu kınadı ve riskli bir yatırım olduğu açıklamasını yapmıştı.

Öte yandan Çinli kredilendirme kurumu Dagong, Petro’nun küresel para birimi sorununa yardımcı olabileceğini ve kripto paraların küresel alanda adaptasyonunu hızlandıracağını açıkladı. Marduro aynı zamanda ülkenin havayolu şirketine kripto paraları birer ödeme yöntemi olarak kabul etmeleri emrini verdi. Petro satışları ise ülkenin yerli borsa platformu Dicom üzerinden yapılıyor.

Petro kripto paranın ön satışlarının tamamlanmasının ardında Venezuela devlet başkanı yeni bir kripto para; Petro-Gold’u duyurdu. Bu sefer yarattıkları kripto para ülkenin değerli madenleri tarafından desteklenecek.

Venezuela Devlet başkanının, ülkenin kaynaklarını kripto paralara çevirerek likit akışı yaratma çabaları, ABD’nin Petro’yu da ekonomik ambargonun içine alması ve ABD’li yatırımcıların satın alırsa suç işleyeceğini bildirmesine rağmen ekonomik bunalımlarına çare olabilecek mi bilemiyoruz ama görünün bir şey var ki Marduro itibari para birimlerinin altın karşılığı olduğu günlere geri dönmeye kararlı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.