Bitcoin, Binance'in hacklenme haberi ile sert düştü: Yüzde 10 değer kaybetti

Bitcoin, Binance'in hacklenme haberi ile sert düştü: Yüzde 10 değer kaybetti

Kripto para piyasaları olaylı bir günü arkasında bıraktı. Dün birkaç dakika içinde bitcoinde yaşanan 10600 dolar seviyesinden 9700 dolar seviyesine yüzde 10’luk değer kaybı ile ilgili birkaç olay piyasaları tekrar olumsuz etkilemeye başladı

Bunlardan ilki; işlem hacmine göre dünyanın en büyük 4 kripto para borsasından biri olan Binance’te yetkililerin şüpheli işlemler tespit etmesiydi. Binance borsasında listelenen Viacoin’in değeri bitcoinin çakılmasından bir süre önce çok hızlı tırmanmaya başlamış ve toplam market değeri bir anda 64 milyon dolardan 159 milyon dolara fırlamıştı (muhtemelen bilgisayar korsanlarının başka bir borsada açık viacoin pozisyonları mevcuttu).

Daha sonra şirket Reddit üzerinden bazı müşterilerinin varlıkları ile ilgili sorun yaşadığın ve konuyu araştırdıklarını, sorunun kayıtlı API anahtarı bulunan müşterilerde çıktığını açıkladılar. Bu durum Binance borsasının değil borsaya ait API anahtarı kullanan bir uygulamanın ya da takas botunun bilgisayar korsanları tarafından açığının bulunduğunu işaret ediyordu. -Takas botları veya akıllı telefon uygulamaları kayıtlı olduğunuz kripto para borsasının size özel yarattığı API anahtar sayesinde borsaya bağlanıp sizin yerinize işlem yaparlar.- Binance borsası çekim işlemlerini hemen durdurdu ve daha sonra şirket CEO’su Changpeng Zhao twitter üzerinden bütün müşterilerinin varlıklarının güvende olduğunu ve kayıpların geri alındığını duyurdu.

Bir diğer olay ise dün gün yüzüne çıkan 2014 yılında kapanan MTGox borsasına ait yarım milyar dolar değerinde ki bitconin, yediemin tarafından Aralık 2017 - Şubat 2018 tarihleri arasında satıldığı haberiydi. İlk olarak 22 Aralık tarihinde 6 bin adet bitcoin satarak fiyatların 16 bin dolar seviyesinden 10800 dolar seviyesine kadar inmesine neden oldu. Piyasaların toparlanmasını bekledikten sonra 17 Ocak tarihinde 8 bin adet bitcoin daha satarak tekrar piyasaların çakılmasına sebep oldu.

Bunun ardından 31 Ocak tarihinde tekrar 6 bin bitcoin satıyor ve son olarak 6 Şubat tarihinde piyasaları 6 bin dolar ile en düşük seviyeye çeken satışı gerçekleştiriyor. Bu satışlar dışında yedieminin elinde daha satılmayı bekleyen 180 bin bitcoin mevcut ve bu satışlar 2014 yılında MTGox borsasının kapanmasına neden olan siber saldırıdan zarar gören müşterilere tazminat ödenmesi için yapılıyor. Yani bu 180 bin bitcoinin piyasaya bu aralıklarla gene sürüleceği açık bir gerçek. Başka bir gerçek ise MTGox borsasının dördüncü kez kripto para piyasalarına zarar vermiş olması. Borsanın kapanmış olması bile piyasaları bu beladan kurtaramıyor anlaşılan.

İşin özü ise her zaman belirttiğimiz gibi kripto para borsalarında ki varlıklarınız aslında sizin değildir. PrivateKey’ine sahip olmadığınız hiçbir dijital varlık sizin değildir. Kendi varlıklarınızın güvenliğini almak gene kendi sorumluluğunuzdadır. Lütfen yatırım yaparken dikkatli olun.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.