EY Türkiye'nin Perakende Lideri Özge Gürsoy Webrazzi E-Ticaret 2018'de yaptığı konuşmasında perakendede yaşanan dijital dönüşümü ele aldı. Dünyadaki örneklerin Türkiye'deki yansımasına değinen Gürsoy, perakendenin hızlı bir devinim içinde olduğunu ifade etti. Gürsoy, tüm dünyada dijital bir dönüşüm içinde olan perakendenin online ve offline dinamiklerini de aktardı.
Perakende alanında dijital büyümenin dünya çapında artığını belirten Gürsoy, Dijitalleşmenin perakendeyi de etkilediğini ifade etti. Gürsoy kategori anlamında perakende satışlarında tüketici elektroniğinin öne çıktığını ancak en hızlı büyüyen kategorinin yiyeyecek ve içecek olduğunu söyledi.
Gürsoy, dijital dönüşümün geleneksel üretici ve geleneksel perakendecileri olumsuz etkilediğini belirtirken değişimi yakalamanın öneminin altını çizdi. Bu dönüşüm esnasında tüketicilerin, yatırımcıların ve değişim yaratanların kazançlı çıkacağını belirtti. Gürsoy son 10 yılda perakende sektöründe tanınan bir çok markanın tarihe karıştığını ifade etti. Üstelik bu markaların dijital dönüşümde yenilik yapmak yerine maliyeti düşürmeyi tercih ettiğini de hatırlattı. Bu noktada perakende sektöründe dijitale yatırım yapmanın, yenilik yaparak gelişmenin önemini de vurguladı.
ABD'nin perakende sektöründe nüfusa oranla çok daha fazla mağaza bulundurduğunu söyleyen Gürsoy, Türkiye'nin ise bu alanda hala gelişmekte olduğunu söyledi. Sadece internetten satış yapan ve doğrudan tüketiciye ulaşan üreticiler ile birlikte perakende sektörünün gittikçe karmaşıklaştığını belirtti. Üreticilerin doğrudan tüketiciye ulaşmasıyla ilgili Nespresso mağzalarını örnek gösteren Gürsoy, dev tekellerin de değiştiğini ifade etti.
Dijital dönüşümün tüketicilerin hayatını da etkilediğini söyleyen Gürsoy, bu durumla ilgili hayatın içinden örnekler de verdi. Artık uyanmak için çalar saat kullanmadığımızı, TV izlemenin yanı sıra tablet veya telefon gibi başka ekranlar da kullanıldığını ifade etti.
Perakende sektöründe şirketlerin gerçek zamanlı destek veren, özgün, yenilikçi ve şeffaf şirketlerin öne çıkacağını belirten Gürsoy, startuplara yatırımın arttığını da ifade etti. Yapılan alımların değer olarak düşük ama başarılı olduğunu söyleyen Gürsoy, Yemek Sepeti gibi büyük alımların yanı sıra yeni ve daha küçük start-upların da kendilerini gösterebileceğini belirtti. Bunun için yatırımcıların artmasının gerektiğini de ekledi.
Tüketicinin kişisel markasıyla uyumlu markaları tercih ettiğini söyleyen Gürsoy, kişiselleştirme ve deneyimin de satın alma sürecinde etkin olduğunu ifade etti. Yaşanan dönüşümde geç saatlere kadar açık olan ve acil ihtiyaç maddeleri bulunduran perakendecilerin yanı sıra Amazon On The Go gibi perakendecilerin hayatta kalacağını belirtti.
Fiziksel mağazada doğru bir deneyim yaşanmasının e-ticareti etkilediğini ifade eden Gürsoy,insan kaynaklarındaki değişimin mağazada robotların yer alması konusunu devre dışı bırakabileceğini de sözlerine ekledi. Mağazadaki çalışanların bilişsel psikoloji yaklaşımıyla öne çıkacağını doğru dijital kullanımı ve doğru yönlendirme ile mağazadaki deneyimin değiştirelebileceğini ifade etti.