Kaan Çelikmen ve Salih Yılmaz Perakendenin E-ticaret Dönüşümünü yorumladı

Kaan Çelikmen ve Salih Yılmaz Perakendenin E-ticaret Dönüşümünü yorumladı

LC Waikiki'nin E-Ticaret Müdürü Salih Yılmaz ve Marks & Spencer / GAP / Banana Republic'in E-Ticaret ve CRM Müdürü Kaan Çelikmen, yönetici editörümüz Buğra Ferah'ın sorularını cevapladı. Perakendenin E-ticaret Dönüşümünün konuşulduğu oturumda şirketlerin e-ticaret alanında yaptığı geliştirmeler, yatırımlar ve satışlar ön plana çıktı. 

Bu yıl www.marksandspencer.com.tr projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Çelikmen site performansı, satış sonrası hizmet ve dijital pazarlama tarafına odaklandıklarını ifade etti. Fiba Perakende olarak e-ticaret cirolarının, www.marksandspencer.com.tr’nin de açılmasıyla 2017 yılında yüzde 70 büyüdüğünü belirten Çelikmen Gap.com.tr'ye dair de bilgiler verdi. Sadece Gap.com.tr 2017 yılında yüzde 30’a yakın bir büyüme kaydetti. 2017 yılında ayrıca Gap.com.tr’de, Black Friday ve Cyber Monday dönemlerinde geçen seneye göre yüzde 100’ün üzerinde bir artış yakalaması dikkat çekici.

Fiba Perakende'nin e-ticaret mobil trafik bilgilerinin dışında cironun da yüzde 45 - 50’si mobilden geldiğini söyleyen Çelikmen, www.marksandspencer.com.tr'nin açıldığı ilk hafta ciddi anlamda pay aldıklarını da belirtti. E-ticarete cirosunun mağaza cirosuna oranını yüzde 3-4 olarak açıkladı.

Salih Yılmaz ise LC Waikiki'nin bu yıl 12.2 milyar ciro yaptığını söyledi. Yurt içi ciroda e-ticaretin yüzde 3,5 oranı bulunduğunu belirten Yılmaz, web sitesinde yapılan geliştirmeler ile ilgili bilgiler paylaştı. Senenin ortasında outlet kısmını siteden çıkardıklarını ve bu durumun büyümede bir yavaşlama yarattığını da eklemeyi unutmadı. Buna rağmen LC Waikiki'nin büyümesi oldukça dikkat çekici. Karlılık oranı odağıyla outleti e-ticaretten çıkarmasına rağmen büyümeleri yüzde 30. Türkiye'deki genel büyümeyi ise yüzde 20 olduğunu belirtti. Bu arada LC Waikiki'nin e-ticaret cirosunu 214 milyon TL olarak açıkladı.

Kaan Çelikmen en fazla alışveriş yapılan illerin genellikle konusunda genellikle İstanbul Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler olduğunu söyledi. Mağazaların bulunmadığı şehirler için e-ticaretin bir fırsat olduğunu ifade eden Çelikmen, Elazığ, Niğde, Kars gibi şehirlerde sepetin ortamanın yüzde 70 fazlasını belirtti.

Salih Yılmaz ise LC Waikiki mağazalarının 81 ilin 75'inde bulunduğunu söyleyerek sipariş sayısında İzmir'in İstanbul'u geçerek ilk sıraya yerleştiğini belirtti. İstanbul'u ise Ankara'nın takip ettiğini söyledi. Yılmaz, kişi başına düşen sipariş oranı olarak ele alındığında bunca yıl Tunceli'nin ilk sırada yer aldığını ancak bu yıl Denizli'nin ilk sıraya ulaştığını belirtti.

Buğra Ferah, Yılmaz ve Çelikmen'e mobil konusundaki yaklaşımlarını da sordu. Çelikmen, şimdilik bir mobil uygulamaları olmadığını ancak daha çok müşteri odaklı bir uygulama geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Mağaza desteğini de kapsayan bir sadakat uygulaması üzerine çalışacaklarını da sözlerine ekledi. Total olarak Fiba Perakende'nin e-ticaret trafiğimizin yaklaşık 3 te 1’inin 24-35 yaş arası ve mobil trafikten geldiğini belirten Çelikmen bu konuda son olarak 2018'de "mobil first" prensibiyle ilerleyeceklerini vurguladı.

Yılmaz ise mobil kullanımının yüzde 70'i bulduğunu, trafik ve iş çıkışı saatlerinde ise bu oranın yüzde 80 - 85'e çıktığını ve bu oranın akşam boyunca devam ettiğini belirtti. Mobildeki kullanımın yüzde 25'inin satışa döndüğünü belirten Yılmaz, cironun yüzde 50'sinin ise mobilden geldiğini ifade etti. Ziyaret başına sipariş oranın Mobil uygulamada websitesine oranla daha yüksek bir dönüşüm oranına sahip olduğunu söyledi.

Uygulama indirmeyi müşteri sadakatiyle ilişkilendiren Yılmaz, dijitalde kullanıcılara uygulama indirmeye yönelik bir kampanya yapmadıklarını da sözlerine ekledi. LC Waikiki uygulamasının 600-700 bin cihazda yüklü olduğunu ifade eden Yılmaz, mobil uygulamada sepetin yüksek bir dönüşüme sahip olduğunu da belirtti.

Yılmaz ve Çelikmen şirketlerin 2018 planlarıyla ilgili açıklamalar yapmayı da ihmal etmedi. Çelikmen 2018'de kişiselleştirme üzerine odaklanacaklarını vurgulayarak kullanıcılarına ikinci alımı yaptırmanın öneminden bahsetti. Çelikmen, e-posta kampanyaları ve GAP'te yürütülen büyüyen bebek kampanyası gibi kişiye özel kampanyalara odaklanacaklarını ifade etti.

Yılmaz ise 2017'nin sonunda lcw.com'u alarak başta Avrupa ve Romanya olmak üzere yurt dışında 27 ülkeye hizmet vermeye başladıklarını duyurdu. lcw.com sitesinde 9 dil destekleniyor. LC Waikiki bu site aracılığıyla  Türkiye'deki perakendeciliğin yurt dışında da yerelleşmesini sağlıyor. 2018'de yurt dışı yerel operasyonunu arttırmayı hedefleyen  LC Waikiki, Kazakistan'da mağazalar açmayı planlıyor. Kazakistan Operasyonunu ise Mısır, Ukrayna ve Rusya takip edecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.