Wikipedia Facebook profil fotoğrafını da değiştirerek Türkiye'yi özlediğini duyurdu

Wikipedia Facebook profil fotoğrafını da değiştirerek Türkiye'yi özlediğini duyurdu

Geçtiğimiz yıl nisan ayında başlayan Wikipedia'nın erişim engeli hala devam ediyor. Wikipedia'nın erişim engeline karşı oluşturduğu çözüm platformu wiki zero ise aktif halde hizmet vermeye devam ediyor. Wikipedia bugün bu sansürü Facebook sayfasına taşıdı.

#WeMissTurkey

https://blog.wikimedia.org/2018/03/11/turkey-wikipedia-block/

Gepostet von Wikipedia am Montag, 5. März 2018

Profil resmini değiştirerek logosuna bir sansür bantı ekleyen kuruluş, sansür bantının üzerine İngilizce olarak  "Türkiye'yi özlüyoruz" ibaresini yerleştirdi. Türkiye saatiyle 03.43'te değiştirilen Profil resmine şimdiye 1400'ün üzerinde beğeni ve ifade bırakılırken,  yerli ve yabancı bir çok kullanıcıdan da 100'ün üzerinde yorum yapıldı. Profil resminin şimdiye kadar 101 kez paylaşıldığını da ekleyelim.

Yorumlarda Türkiye'deki kullanıcılardan bazıları Wikipedia'nın yasaklı içerikleri kaldırmasını isterken, bazıları ise Wikipedia'nın Türkiye'de ofis kurması gerektiğini ifade etti. Yorum yapan kullanıcılar arasında wiki-zero kullanmak yerine VPN kullanarak Wikipedia'ya erişenler de yer aldı. Zira Wikipedia'daki tüm içerikler kapsamlı bir biçimde wiki-zero'da bulunmuyor. Bir araştırma sırasında içerikleri daha detaylı bir şekilde incelemek isteyen kullanıcılar ise VPN kullanmak zorunda kalıyor.

Profil resmini değiştirmeden önce 6 saat önce bir Facebook çerçevesi yayınlayan Wikipedia, çerçevenin açıklamasında 1 hafta boyunca Türkiye'deki gerçekleri yayınlayacağını açıkladı. Çerçevenin açıklamasında#WeMissTurkey  hashtagiyle bir kampanya başlattığını duyuran kuruluş, "Türk kültürüyle ilgili bilmek istediğiniz her şeyi #WeMissTurkey hastagiyle sorun" ifadesine yer verdi.  

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Wikipedia.org’u (Vikipedi’nin tüm dil sürümleri dahil) “terörizmi destekleyen” içerikler gerekçesiyle engellediğini tekrar hatırlatmakta fayda var. Hatta bu süreçte Wikimedia Vakfı'nın da konuyla ilgili Türkçe bir açıklama paylaştığını belirtelim.

Wikipedia, Türkiye'yi özlediğini belirten bu paylaşım ve kampanyanın ardından yeni bir adım atacak mı bilmiyoruz. Ancak neredeyse bir yıldır Türkiye'de erişime kapalı olan dijital ansiklopedi, bu hamlesiyle yeni girişimlerin sinyalini de veriyor olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.