Geçtiğimiz Kasım ayında, Uber’in kurucu ortaklarından Garret Camp ilk defa gittiği Afrika seyahatinden döndükten sonra, bu seyahatin gözlerini açmasını sağladığını ve varlıklarının yarısını hayır kurumlarına bağışlayacağını açıklamıştı. Ancak Camp’ın planları bununla sınırlı değildi, sadece bağış yapmak yerine daha iyi planları da vardı insanlık için.
Son birkaç aydır Camp, bitcoin ve ethereum gibi mevcut kripto para projelerinin yaşadığı zorlukları ve teknik hataları giderebilecek yepyeni bir kripto para üzerinde çalışıyor. Hedefi, kripto paraların esas ortaya çıkış fikirlerini tekrar diriltmek; toplum için anlık, düşük maliyetli ve sınırları olmayan ödeme sistemi.
Yaklaşık bir yıl önce Mayıs ayında Camp, ABD’nin en büyük kripto para borsalarından CoinBase üzerinden ilk bitcoin ve ethereum alımlarını yapıp kripto para ekosisteminde yatırım yapmaya başlamış. Daha fazla kripto para çeşidini ve ICO'ları da inceleyip yatırım fırsatları arayan Camp istediği gibi bir kripto para bulamadığını ve hayal kırıklığına uğradığını söylüyor.
Fortune dergisine verdiği röportajda; araştırma yaptıkça hiçbir kripto paraya daha fazla yatırım yapmamam gerektiğini gördüm ve fark ettimki üniversiteler, bilim adamları ve araştırma enstitüleri ile ortaklaşa, farklı bir bakış açısı ile, yepyeni bir kripto para projesi geliştirmek daha faydalı olacaktı sözleri ile anlatıyor projesinin planlama aşamasını.
Projesinin ismini ECO olarak belirleyen Camp, bu ismi de kısa oluşu ve her dilde telaffuzunun kolay olması açısından seçtiklerini belirtiyor. Ayrıca ekoloji, ekonomi gibi çağrışımların da proje ismine değer kattığına inanıyor.
Telegram’ın milyonlarca dolarlık ICO'su, Kodak, Overstock ve mesajlaşma uygulaması Kiki’nin de kendi ICOlarını düzenleyerek kripto para ekosistemine adım atması ve Facebook CEO’su Zuckerberg’in bu sene Facebook’u onarmaya, şifreleme ve kripto paralar üzerine çalışmaya başlayacağını duyurmasından sonra, Camp’da teknoloji girişimcileri içinde kripto para ekosistemine dahil olanlar arasına girdi.
Projenin tanımlaması WhitePaper’ında, mobil cihazlar aracılığı ile yapılabilen, merkezi bir otorite ya da enstitü tarafından kontrol altındaki bitcoin, altın veya itibari para birimlerine alternatif bir ödeme yöntemi olarak yapılıyor.
Bitcoin veya ethereum gibi kripto para projelerinden farklı olarak ECO’da, bir kayıt defteri olan blok zincir tamamen anonim olan makinalar yerine onaylanmış nodelar üzerinde çalışacak. Bu temelde işleyen sistemin, güvenlik ve esneklik açısından yaşadığı kaybı, verimlilik ve koordine yönetim tarafından telafi ettiklerini belirten Camp; anti merkezcil bitcoin ile merkezcil Visa sistemi arasında bir yerlerde bir nevi orta nokta olarak tanımlıyor projelerini.
ECO’nun diğer kripto para sistemlerinden bir diğer önemli farkı ise; kripto para madencilerinin ödül için birbirleri ile yarışması yerine, bir transfer onaylandığında sistem ödül kripto parayı bütün madencilere eşit olarak dağıtıyor.
Camp projenin başlangıcında dünyanın her yerinde ki üniversite ve araştırma enstitülerinin en iyi yüzde 5’lik kesmi ile projelerini ortaklaşa yürütmek istediğini belirtiyor. Erken dönem nodelarını da bu şekilde çalışmasını planlıyor.
Planlanan senaryoda nodeları çalıştıran madenciler, bloklar onaylanırken herkes eşit derecede ödül alacağı için çok büyük donanım gücüne ihtiyaç duymayacaklar ve madencilik için harcanan enerji sorunu da ortadan kalkmış olacak. Kısacası madenciler arasında ki rekabet ortadan kalkacak. İşlem yapmayan nodelar sistemden dışarı atılırken aynı şekilde yeni katılmak isteyenler sisteme dahil edilecek. Şans ve bilek gücünden ziyade her çalışana çalıştığı kadar ödül prensibi ile hareket edilecek.
Camp ayrıca bir avuç spekülatörün kripto paralarının fiyatını belirlemesini de istemiyor. İlk başlangıç için bedava ECO dağıtıyor. Önümüzde ki birkaç yılda tamamlanacak toplam 1 trilyon ECO kripto para tedarik sürecinde, yaratılanların yarısını ilk 1 milyar kullanıcıya yaymayı hedefliyor. Ayrıca yaratılan kripto paraların yüzde 15’ini onaylanmış nodelar için, yüzde 10’unu operasyon ve araştırma giderleri için ECO vakfına, yüzde 10’unu aktif katkıda bulunanlar ve danışmanlara ve son yüzde 10’u da dünya çapındaki stratejik ortaklarına ayırmayı planlıyor.
ECO çabalarını yaymak için kendi cebinden 10 milyon dolar ve çevresinde ki birkaç yatırımcı ile birlikte ECO Vakfını kuran Camp, projenin daha tasarım aşamasında olduğunu kodlama işlerine daha başlamadıklarını, sistemin uygulanmasına derinlemesine başlamadan önce daha fazla bilim insanı ve araştırmacıya ihtiyaçları olduğunu da belirtti.
Açıkçası Projeye katkıda bulunabileceğini düşünen herkesi; teknoloji, güvenlik, ekonomi, yönetim, politika veya tasarım konusunda uzman iseniz ve ECO’yu küresel bir para birimine dönüştürmek istiyorsanız [email protected] adresine mail atın sözleri ile davet ediyorlar. Ayrıca ECO ile ortak proje yapmak isteyen üniversiteler, açık kaynak projeler, şirketler ve kar amacı gütmeyen kurumlar da daha fazla bilgi edinebilmek için [email protected] adresinden iletişime geçebilirler.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap