Solarçatı, çatınızın güneş enerjisi potansiyelini ortaya çıkaracak

Solarçatı, çatınızın güneş enerjisi potansiyelini ortaya çıkaracak

Evde güneş enerjisi üreterek merkezi şebekeye enerji satmanın mümkün olacağını geçen yaz sizlerle paylaşmıştık. Bu sistem artık uygulanabilir durumda ve Solarcati.com Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini meskenler üzerinden açığa çıkarmak için elini taşın altına koyuyor.

RKT Energy kurucusu Utku Korkmaz ve iMobileCode kurucusu Gün Makinabakan tarafından kurulan Solarçatı ismiyle müsemma bir girişim. Yani mesken çatılarına solar (güneş) enerjisi panelleri kurmayı teklif ediyor ve bu teklifi yaparken de internet üzerinden hesaplama yapabilmenizi sağlıyor. Resmi başvuru için sadece tapu ve kimlik belgenizi isteyen girişim bürokratik işleri sizin yerinize çözüyor ve işlemler tamamlandığında çatınızı Bloomberg Tier1 tipi yerli üretim güneş panelleriyle donatıyor.

Kurucuların yanısıra tamamı mühendis 6 kişilik bir satış ve operasyon ekibiyle hizmet veren Solarçatı, yukarıda da değindiğim gibi hane halkı ve mesken elektrik kullanıcılarını hedefliyor. RT Energy ile Türkiye çapında farklı enerji projelerine imza attıklarını vurgulayan Utku Korkmaz, “Ülkemizde şu anda 4 milyar dolar yatırımla gerçekleştirilmiş 3500 MW gücünde büyük ölçekli santral ovar. Bu rakamın %2,5’luk kısmının tüm geliştirilme süreçlerini RKT Energy bünyesinde, Solarçatı’nın mevcut ekibi gerçekleştirdi (araziye kurulan santral tarafı).” diyor ve ÇATIDER verilerine dayanarak Türkiye’deki Solarçatı potansiyelinin yaklaşık 8500 MW olduğunu paylaşıyor.

Hedef 2021'de 50 bin çatıya ulaşmak

Aldığımız bilgilere göre Solarçatı şu anda sadece 4 ev projesi tamamlamış. Ancak ön sözleşmesi imzalanmış 80 proje bulunuyor ve bunların en kısa sürede sonuçlandırılması planlanıyor. Utku Korkmaz bu yıl içinde en az 500 evde kurulum yapmayı amaçladıklarını fakat asıl hedefin 2021 yılında 50 bin çatıya ulaşmak olduğunu söylüyor. Korkmaz’a göre blok zincirinde olduğu gibi enerji konusunda da merkezi olmayan bir yapıya geçilmesi gerekiyor. Yani güneşin cömert enerji akışına herkesin direkt olarak ulaşması gerektiğini söylüyor.

Solarcati.com’daki hesaplama aracına göre aylık 100 lira elektrik faturası ödeyen bir hanenin kurulum için 26 bin liralık bir ödeme yapması gerekiyor. Fakat tek çatı altında birden fazla hane olduğunu düşünülürse Solarçatı’nın özellikle büyük şehirlerde daha hızlı büyümesi mümkün gözüküyor. Utku Korkmaz da ölçek ekonomisine değinerek “Fatura miktarı azaldıkça, yüksek bürokratik maliyetlerden dolayı cazibe nispeten azalıyor. Çünkü 1kW ‘ta yapsanız 10kW’ta bürokrasi maliyeti aynı. Ama yaptığımız nitelikli uğraşı ve sağladığımız somut veriler ile enerji bürokrasisi adım adım yükü ortadan kaldırıyor. Bizde sitedeki hesaplama aracını neredeyse her gün güncelliyoruz.” yorumunda bulunuyor.

Güneşin kozmik düzendeki önemi tartışılmaz ama son olarak rakam vererek bu potansiyele vurgu yapmayı gerekli görüyorum. GTM Research, 2018 yılı itibarıyla güneş panellerinin üretebileceği enerji kapasitesinin nükleer enerji tesislerinin üretim kapasitesini geçeceğini açıklamıştı. Bu ilerleme ABD’de Solarcity (Tesla) ve Sunrun gibi şirketler eliyle giderek hızlandırılıyor ki kendi evinin çatısını solar panellerle donatan Elon Musk’ın bu işin bu işin misyonerliğine soyunduğunu dahi söyleyebiliriz. Diğer yandan Google’ın Project Sunroof’u da ABD’lilerin çatılarındaki güneş enerjisi potansiyeli ölçmelerini sağlamıştı.

Türkiye’de güneş enerjisine adım atmak için erken olduğunu düşünebilirsiniz ama ülkemizin en soğuk illerinden biri olan Kars’ta bile güneş enerjisi paneli kullanan meskenler var, dolayısıyla solarcati.com’a göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim. Şu anda İstanbul, İzmir ve Bodrum'da hizmet veriyor ancak talebe göre bu sayının artacağını tahmin etmek güç değil...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.