DeepMind'ın yeni robotları kendilerine bir şey öğretmeyi öğrendi

DeepMind'ın yeni robotları kendilerine bir şey öğretmeyi öğrendi

Her geçen gün robotlarla ilgili distopik bir evrene adım atmaya yaklaşıyoruz. Hatta Google'ın kardeş şirketi DeepMind, şu anda yapay zeka evreninin en zeki robotuna ev sahipliği yapıyor. Zira DeepMind yakın zamanda makinelere bir şeyleri kendi kendilerine anlamlandırma yetisi kazandırdı.

Şimdiye kadar kendi kendine keşfetme konusunda zorluk çeken robotlar sadece verileri ayrıştırabilen bir yapay zekaya sahipti. Böylece nöral ağlar bir şeyin hamburger olup olmadığına karar vermek gibi cisim tanıma işlemleri yapabiliyordu. Fiziksel bir robotun anlaması gereken sonsuz şeyin yanında, bu yetenek biraz sınırlı kalıyordu.

DeepMind bu sorunu çözmek için harekete geçerek yapay zeka destekli robotlarda Planlanmış Harici Kontrol isminde yeni bir öğrenme paradigması yarattı. Bu yeni paradigma "Bu oyun alanını toparla" gibi basit bir görev veriyor ve görevin tamamlanmasıyla robotu ödüllendiriyor. Bu konuda ister istemez insanın aklına Pavlov geliyor.

Bu yöntem DeepMind'ın blog gönderisinde şöyle açıklanıyor:

Tanımladığımız yardımcı görevler genel bir ilkeye uyuyor: robotu algılayıcı alanını keşfetmeye teşvik ediyorlar. Örneğin, bir dokunmatik algılayıcıyı parmaklarında harekete geçirmek, bilekte bir kuvvet hissetmek, kendi algılama sensörlerinde bir eklem açısını en üst düzeye çıkarmak veya bir nesnenin görsel kamera sensörlerine güç uygulamak.

Araştırmacılar sonuca ulaşması için robota yardım etmiyor. Onun yerine robotu ilk başta kapalı olan sensörler ile donatıyor. Ardından robotun objeleri sonuca ulaşana kadar el yordamıyla aramasına müsade ediyor. Etrafı keşfeden ve sensör fonksiyonlarını test eden robotlar bir puan kazanıyor. Başarısız olan robotlar ise bir puan kazanmıyor.

Bir program çalıştırmak yerine puan kazanmak için "aklını" çalıştıran bir robotun varlığından haberdar olmak bazılarını sarsabilir. Zira bu çalışma DeepMind  ya da diğer yapay zeka şirketleri tarafından mükemmel hale getirilirse, dünyayı değiştirebilir.  Yakın gelecekte yapay zeka için karmaşık olan  yatağı yapma ya da kahve koyma gibi işlemlerin robotlar tarafındna kolayca yapılabildiğini görebiliriz.

Şu anda yapay zeka teknolojilerinin Jetgiller'deki Rosie'nin profiline hala uzak bir noktada olduğunu söylemek mümkün. Yine de Boston Dynamics'in Spot Mini robotuna ait videolar bir çok kişiye korku salmaya yetiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.