Uber'den sağlık kuruluşlarına özel ulaşım hizmeti: Uber Health

Uber'den sağlık kuruluşlarına özel ulaşım hizmeti: Uber Health

Araç paylaşım uygulaması Uber, klinik, hastane ve rehabilitasyon merkezi gibi sağlık kuruluşlarına özel hizmeti Uber Health'i yayına aldı. Uber, bu yeni ürünüyle maliyeti düşürerek sağlık kuruluşlarında kullanılan taksilerin yerini almaya çalışıyor. Sağlık kuruluşlarına sunduğu özel bir panel üzerinden hareket eden şirket, ABD'deki Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasasına da uyum sağlıyor.

Uber Health kapsamında sürücünün Uber uygulaması ya da akıllı telefon bulundurması gerekmiyor. Hatta müşteri tarafı sabit hat üzerinden araç çağırabiliyor. Uber Health'de gördüğümüz bu yaklaşım aslında Uber Central'in çalışma prensibini andırıyor. Zira Uber for Business kullanıcıları da Uber Central vasıtasıyla başka kullanıcılar için kolayca araç çağırabiliyor, yolculukları yönetebiliyor ve yolculuk ücretlerini ödemesine olanak sağlıyor.

Uber'in sağlık alanında yaptığı bu atılımın temeli aslında bu alanda ortaya çıkan istatistiklere dayanıyor. İstatistikler incelendiğinde hasta bakımı ve sağlık hizmeti randevularında hastaların ciddi bir devamsızlık içinde olduğu fark ediliyor. Uber Health Genel Müdürü Chris Weber, 3,6 milyon ABD'linin randevularını kaçırma nedeninin güvenilir ve müsait bir ulaşım aracı yoksunluğu olduğunu söylüyor. Her yıl hastaların neredeyse üçte birinin muayene randevularına gitmekte başarısız olduğunu da sözlerine ekliyor.

Bu işlerin ardından sağlık sektöründe daha kalıcı bir değişim yaratmak üzere harekete geçen Uber, hastaların randevu kaçırma oranını düşürmeyi amaçlıyor.  Bu nedenle Uber Health karşımıza sağlık merkezlerinin ve kliniklerin hasta adına araç rezervasyon yaptırmasını sağlayan bir sistemle çıkıyor.

Sağlık merkezleri kendilerine sunulan web panelinden müşterinin ismi, telefonu ve konum bilgilerini girdikten sonra müşteriler bilgilendirici bir mesaj alıyor. Bu mesaj ile sağlık merkezinin kendileri için araç ayırttığını öğrenen müşteriler kendilerine gönderilen link üzerinden hizmet şartlarını da okuyabiliyor. Ardından gelen bir bildirimle müşteriler sürücü ve tarih konusunda bilgilendiliriliyor ve bir link üzerinden sunulan web tabanlı harita ile araç takibi sağlanabiliyor. Hasta bilgilerini yalnızca müşteri tarafında tutan Uber, hasta gizliliğini korumak adına bu bilgileri depolamıyor.

Geçtiğimiz yaz özel beta versiyonunu kullanıcılara açan Uber şimdiye kadar 100'den fazla sağlık kuruluşuna hizmet verdi. Şirket bir müşterileri için bir API da sunuyor. Böylece sağlık kuruluşları bu hizmeti hali hazırda kullandığı hasta takip platformlarına dahil edebiliyor. Uber'in bu girişim ile ambulans gibi bir acil yardım servisi kurmadığını belirtelim. ABD'de sağlık alanındaki spesifik bir problemi fark eden Uber, kaynaklarını kullanarak kendine yeni bir iş alanı açıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.