Audi, Vodafone ve Nokia Ay'da mobil ağ kuracak

1972 yılında NASA'nın en son aya giden aracı olarak bilinen Apollo 17, bundan 47 yıl sonra tekrardan ziyaret ediliyor. 2019 yılında yapılması beklenen ziyarette ise başrollerde Almanya Vodafone, Audi ve Finlandiya merkezli şirket Nokia yer alacak. Audi'nin Space X firmasına ait Falcon 9 roketlerini kullanarak iki aracını Ay'a göndereceğini daha önceden biliyorduk. Ancak Vodafone ve  Nokia'nın da yer alacağı bir projede Ay'da bir mobil ağ kurulması bekleniyor.

Kurulacak mobil ağın 5G yerine 4G olması bekleniyor. En büyük neden ise 4G'nin daha yerleşik bir teknoloji olması ve bu sayede olası sorunları minimuma düşürülmesi olarak görülüyor.

Reuters, belirtmese de bu proje Audi'nin 'Mission to the Moon' adındaki projesine entegre gibi görünüyor.  Söz konusu şirketler, işbirliği içinde özel projelerde çalışan, Berlin merkezli gönüllü bilim adamları grubu olan PT Scientists ile birlikte çalışıyorlar.  Audi'nin 'Mission to the Moon'  projesinde de aktif rol alan PT Scientists, mevcut projenin biraz daha büyüdüğünü gösteriyor. Öte yandan Vodafone da Vodafone ve Audi'nin mission-to-the-moon.com isimli bir platform yaratmaları bu tahmini kesin kılıyor.

Audi, projenin lideri

Filmi biraz daha geri alarak aramızda konudan henüz haberdar olmayanları bilgilendirelim. Audi geçtiğimiz yıllarda 'Mission to the Moon' adında bir proje yaparak araçlarını Ay'a göndermek istemişti. Ancak NASA'dan aldığı fiyat teklifi 450 milyon doları bulunca, şirket Space X'in kapısını çaldı. Space X'in Audi'ye 130 milyon dolarlık bir bütçe çıkarması ile taraflar anlaştı.

Falcon 9'un iki Audi Rover'ı Ay'a 2019 yılında fırlatması bekleniyor. Bu arada Audi, Elon Musk'ın şirketi SpaceX ile de anlaşma yapmış olmaktan pişman olmuş olabilir. Zira bildiğiniz üzere Elon Musk, Audi'nin rakibi Tesla'nın da sahibi. Bu da araçlarını Ay'a göndermek isteyen Audi'nin Space X'in kapısını çalması ile Musk'a kendi Tesla projesi için ilham vermiş olabilir.

Musk'ın Audi'den önce davranarak uzaya Tesla araç göndermesi, hele de bunu tarihi bir roket fırlatılışında yapması büyük bir ses getirdi. Bu gösterinin ardından Audi fikri daha önceden yaratmış olsa da Tesla'dan hızlı davranamaması projeyi gölgede bırakacaktır.

Bu arada Musk'ın Tesla üzerinde yaptığı strateji ile pazarlama dünyasını nasıl değiştirebileceğini sizlerle paylaşmıştık. Yazıya göz atmak isterseniz, linki takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.