Uber, bir şehrin planlamasını nasıl değiştirebilir?

Uber, bir şehrin planlamasını nasıl değiştirebilir?

Araç paylaşım uygulamalarının yaygınlaşması, değişen tüketici davranışları ile mikro ölçekli birçok konuyu beraberinde getiriyor. Son yıllarda ABD'de otoparklara ve vale servislerine olan ilginin azalması, bu konuya yönelik güçlü bir örnek olabilir.

San Diego Union-Tribune adlı bir şirket tarafından ele alınan raporun sonuçları, araç paylaşım uygulamalarının otopark ve vale servislerini nasıl etkilediğine yönelik çarpıcı detayları gösteriyor. Fortune.com'da yer alan yazıda özellikle gece klüplerinde valelere olan talebin %50'lere düştüğü yazıyor. Tablo, otel otoparklarında %5 ila %10 arasında bir düşüşle biraz daha iç açıcı görünüyor. Ancak konu restoranlara geldiğinde,  park yerlerine olan talebin %25'lik bir düşüş yaşadığı belirtiliyor.

Bu durumdan etkilenen otopark şirketleri ise dijital dönüşümleri ile teknolojik yeniliklere ayak uydurarak pazar paylarını korumaya çalışıyor.  Zira, Ace Parking isimli ABD'li bir şirketin CEO'su, küçülme yaşamamak adına daha iyi park planlaması ve rezervasyon seçenekleri de dahil olmak üzere teknolojiyi kullanmaya odaklandıklarını belirtiyor.

Rapor, araç paylaşım ekosisteminin, domino taşı misali alışık olduğumuz sistemleri yıktığını ve yerine daha hızlı, kullanıcı odaklı sistemleri inşa ettiğini bir kez daha hatırlatıyor. Öte yandan mevzu, konserler, futbol karşılaşmaları gibi büyük etkinlikler olduğunda otopark gerçekten çetrefilli bir soruna dönüşebiliyor. Uber, Lyft gibi araç paylaşım uygulamaları, çevreye, şehirlere ve tüketicinin bütçesine dahil olmak üzere insan yaşamına büyük katkıları var. İlerleyen yıllarda, şehir planlamacıları otoparklara daha az bir yer ayırarak, daha fazla yeşile de odaklanabilirler. Sizce de kulağa hoş gelmiyor mu?

Görsel Kaynak: Uber

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.